Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je na 40 godina zatvora. Na odluku tročlanog Prvostepenog vijeća Haškog tribunala, djelimično surotno mišljenje dvojice sudija: iz Velike Britanije, i Trinidada i Tobaga. Od jedanaest tačaka optužnice, Karadžić nije kriv samo po prvoj, ali značajnoj – za genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Proglašen je krivim za “udruženi zločinački poduhvat” i genocid u Srebrenici, “udružene zločinačke poduhvate” u Sarajevu, nad osobljem UN i u nekim opštinama. Tribunal u Hagu krivim ga smatra za likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte, širenje terora, protivpravne napade na nesrpsko stanovništvo.

O Gon Kvon, predsjedavajući Prvostepenog vijeća Haškog tribunala saopštio je :”Vi, Radovane Karadžiću, osuđeni ste na jedinstvenu kaznu od 40 godina.”

Gotovo sat i po, sudija O Gon Kvon, čitao je odluku i zaključke Vijeća kojem je predsjedavao. Јedan od njih jeste da se ovo vijeće, nije uvjerilo da je u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku počinjen genocid.

“Optuženi se ne proglašava krivim po tački 1 optužnice”, rekao je predsjedavajući Prvostepenog vijeća Haškog tribunala O Gon Kvon.

To nije slučaj i kada je riječ o drugoj, ali i preostalih devet tačaka. Po mišljenju suda, Karadžić je bio učesnik “udruženog zločinačkog poduhvata” u Srebrenici. Za Vijeće tribunala to je dovoljan dokaz i da je kriv za genocid u tom gradu. Krivim ga, međutim, nisu mogli proglasiti i za ono što se tamo događalo prije 13. jula 1995.

tribunal“On se ne može na osnovu učešća u UZP-a smatrati odgovornim za period prije toga”, rekao je predsjedavajući Prvostepenog vijeća Haškog tribunala O Gon Kvon.

Bivši predsjednik proglašen je krivim za, kako navode, “udruženi zločinački poduhvat” nad sarajevskim civilima. I to, neposredno nakon priznanja sudije da su snage tzv Armije BiH same napadale svoje položaje. Svjesno je sudsko vijeće i da su to činili da bi privukli pažnju stranih faktora. Za zločin protiv čovječnosti u tom gradu – krivac je, ipak, Radovan Karadžić.

“On je individualno krivično odgovoran”, naveo je predsjedavajući Prvostepenog vijeća Haškog tribunala  O Gon Kvon.

Karadžić je osuđen i za zarobljavanje pripadnika UN-a u maju 1995. godine, sa namjerom da zaustavi NATO bombardovanje. Prvostepenu odluku Radovanu Karadžiću Tribunal je izrekao dvije decenije nakon prve optužnice protiv njega otkucane u Hagu, 17 godina od objavljivanja konačnog teksta optužnice i 497 dana suđenja.

RTRS