“Komentari srpskog premijera Aleksandra Vučića su ishitreni i vjerovatno u funkciji predizbornih odmjeravanja snaga u Srbiji”, kaže Bakir Izetbegović.

Vučić je, komentarišući najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da BiH razmatra novu tužbu za genocid protiv Srbije, rekao da Izetbegović traži izgovor za pokretanje nove spirale nasilja.

“U predizbornim kampanjama se olako izgovaraju jake riječi, ali kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, riječ ‘nasilje’ ne treba izgovarati u Beogradu. Bosna i Hercegovina niti je u prošlosti pokretala nasilje i vršila agresiju, niti to u budućnosti namjerava da čini. Međutim, istina i pravda su nešto od čega niti možemo niti smemo odustati, i koristit ćemo sve pravne mehanizme koji su nam na raspolaganju da do njih na kraju i dođemo. Nakon nasilja koje smo pretrpili, proglašavati naše legitimno i legalno posezanje za međunarodnim pravom ‘sprovođenjem osvete nad Srbima’ je zamjena teza koja neće proći”, rekao je Izetbegović za sarajevske novine Faktor.

Izetbegović je rekao i da će BiH uvijek biti partner za mir svima u regionu, pa i legalnim vlastima Republike Srbije.

“Ali, partneri za nepravdu, partneri za gaženje dostojanstva naših palih i naših preživjelih, partneri za zaborav i autocenzuru nećemo biti nikada i nikome”, poručio je Izetbegović.

On je dodao da BiH sa Srbijom želi graditi odnose na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju.

“Ne želimo nikakav sukob, ni sa Srbima ni sa Srbijom. Želimo da gradimo buduće odnose na istini, pravdi i činjenicama, na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju. I nećemo tolerisati da nam se samo par dana nakon što su presudom Radovanu Karadžiću definitivno utvrđeni užasni zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini, prije svega nad Bošnjacima, iz Beograda prijeti da ćemo mi biti krivi za novu ‘spiralu nasilja’ ako budemo tražili pravdu pred međunarodnim sudovima”. rekao je Izetbegović.

Vučić: Izetbegović prijeti Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da mu je žao što Izetbegovic izmišlja da bilo ko iz Beograda prijeti Bosni i Hercegovini.

“Kao predsjednik vlade Srbije to nisam činio ni prije, ni za vrijeme, a ni poslije bilo kakve izborne kampanje. Istina je samo jedna i potpuno nedvosmislena. Bakiru Izetbegoviću nije bilo potrebno ni dva dana po okončanja izricanja presude Radovanu Karadžiću da pokrene inicijativu, umjesto za konačnim pomirenjem, on iznosi prijedlog za pravnu i političku osvetu nad Srbima”, naveo je Vučić.

Kako je Vučić saopštio, “time je Bakir Izetbegović prijetio Srbiji, a mi ćemo njegove prijetnje tolerisati, jer ne znam šta bi bila alternativa. Pretpostavljam da je Bakir Izetbegović slučajno prenebregao činjenicu da se, prije svega, govorilo o političkom nasilju, što svakako jeste bila njegova najava revizije tužbe za genocid.”

“A što se tiče nasilja, sa ponosom ističem da se u Srbiji svi zločini i svaka vrsta nasilja itekako kažnjavaju. Bilo bi dobro kad bi Bakir Izetbegović pokazao više volje da zločini nad Srbima u BiH budu rasvjetljeni, a ubice i kriminalci privedeni pravdi. Makar oni za koje postoje živi svjedoci da su ljudima vadili oči samo zato što su Srbi. To bi, siguran sam, bio dobar početak provođenja prava i pravde i važan doprinos politici mira na Balkanu. Srbija je u potpunosti posvećena miru i pomirenju i nikakvim žalbama i tužbama, i politizovanjem pojedinačnih slučajeva, krivca za sukobe neće tražiti ni u bošnjačkom narodu, niti u bilo kom narodu sa prostora bivše Jugoslavije”, naveo je Vučić.

Press