Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježava Dan policije Republike Srpske.

U Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Rebrovcu u Banjaluci danas je služen parastos pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova  Republike Srpske koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastosu, koji je služen povodom obilježavanja Dana policije Republike Srpske, prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova i direktor Policije Republike Srpske Dragan Lukač i Gojko Vasić, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Perica Stanić.

Prisustvovali su i predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Milanko Mihajilica, predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog rata, kao i predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, MUP-a Srpske i članovi porodica poginulih.

Nakon parastosa ispred zrade MUP-a Srpske, pripadnici MUP-a predali su raport predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, a zatim su položeni vijenci na spomen-ploču stradalim pripadnicima MUP-a.

Pripadnici Specijalne jedinice Policije Republike Srpske izveli su zatim pokaznu vježbu, gdje su građani imali priliku da vide da su pripadnici Specijalne policije spremni za izvršavanje najsloženijih zadataka. U pokaznoj vježbi korišteni su, osim lakog naoružanja, helikopteri i transporteri.

Nakon pokazne vježbe, održan je svečani prijem kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, direktor Policije Srpske Gojko Vasić, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, te predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da pripadnici MUP-a sa ponosom proslavljaju 4. april – Dan policije, te poručio da im je i dalje glavni cilj očuvanje Republike Srpske. Lukač je rekao da MUP školuje nove generacije, koje će podmladiti strukturu i na najbolji način predstavljati ovo ministarstvo.

“Kada je riječ o zapošljavanju, sproveli smo jedan konkurs i zaposlili 55 svršenih studenata Visoke škole unutrašnjih poslova, a u toku je konkurs za 120 novih studenata”, rekao je Lukač novinarima nakon svečanog prijema u Banjaluci povodom Dana policije Srpske.

Prijemu su prisustvovali i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, predstavnici diplomatskog kora, delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Povodom dana Policije Republike Srpske 4. aprila, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posthumno je odlikovao medaljom “Zasluga za narod” 44 pripadnika MUP-a koja su stradala u ratu.

RTRS