Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je danas da svi zajedno – od menadžmenta do Vlade Republike Srpske – moraju preduzeti mjere da se ono što pripada “Željeznicama Republike Srpske” /ŽRS/ njima i da, a Željeznice da se domaćinski odnose prema tim sredstvima.
“Ako svi mi ispunimo svoje zakonske i budžetske obaveze prema ŽRS, onda je stvar menadžmenta, radnika i sindikata da se međusobno dogovore, a ovdje, ipak, neki vanjski faktori utiču na ovo. Jer, ako mi dugujemo, onda ne možemo prigovarati zašto štrajkuju i upozoravaju”, rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, ŽRS biće u veoma teškoj poziciji jer prijedorski rudnik smanjuje obim prevoza, a to je osnovni izvor prihoda ovog javnog preduzeća, i jer Vlada Republike Srpske četiri mjeseca nije uplatila grant.

“I normalno je da ŽRS nema sredstava da isplati ono što radnicima pripada”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru reagujući na štrajk upozorenja željezničara koji traže zaštitu ekonomskih i socijalnih prava.

SRNA