Veteran rata u BiH Ratko Samac, koji više godina živi u ruskom gradu Kurganu, neće biti izručen BiH, koja ga optužuje za ratne zločine protiv muslimana tokom proteklog rata, prenosi Sputnjik.

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije odbilo je zahtjev Ministarstva pravde BiH, potvrdila je za ruske medije supruga srpskog oficira Јelena Kibireva.

Sputnjik navodi da je Samac otišao na liječenje u Rusiju 1999. godine, ali se često vraćao u Srbiju. Prije tri godine dobio je dozvolu za privremeni boravak u Rusiji, a u septembru mu je boravak produžen do 2020. godine.

Prema riječima njegove supruge, Samac, koji je inače građanin BiH, često je posjećivao Bosnu i Hercegovinu.

– Dvadeset godina ga niko nije dirao, davao je izjave policiji u BiH, ali samo u svojstvu svjedoka. Očigledno da određeni krugovi u BiH sad žele da na njega bace krivicu – rekla je Kibireva za izdanje Slobodna štampa.

ratko samac

Sputnjik piše, da je Samac priveden 15. januara i de je bio u pritvoru do 18. februara, a od tada je u kućnom pritvoru.

U njegovu odbranu su stali brojni aktivisti za ljudska prava, kao i ruski ombudsman Ela Pamfilova. Protiv izručivanja je i narodni poslanik Državne dume Pavel Dorohin, koji je ukazao na to da Samac ima ozbiljne zdravstvene probleme i da je mu potrebna hirurška intervencija.

Prema informacijama Sputnjika, Samac negira krivicu i smatra da je izložen progonu iz političkih i vjerskih razloga.

Tanjug