Velika subota ili Strasna subota je praznik posvećen uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u podzemni svijet, ujedno predstavlja i uvod u uskršnje praznike

Velika subota je dan uoči Vaskrsa u kome treba da se završe svi poslovi i pripreme za doček velikog praznika Vaskrsa. Sređuje se kuća i boje jaja oni koji to nisu uradili na Veliki petak.

Velika subota je dan kada se tihuje i moli. To je dan kada je Hristos sišao u AD da propoveda jevanđelje mrtvima, kako bi pokazao da je došao kraj starom veku koji je bio obilježen svetkovanjem subotnjeg dana i otpočeo novi vijek u kome se svetkuje dan Njegovog Vaskrsenja. Sveštenici u pravoslavnim hramovima se u znak vaskršnje radosti i pobjede nad smrću presvlače u svete odore i u osvetljenoj crkvi čitaju Jevanđelje o radosnoj vijesti anđela.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U večernjim časovima, toga dana, plaštanica se iznosi ispred hrama, nosi se oko crkve triput i ponovo spušta u grob. U jugoistočnom Banatu mese kolačiće koji se poslije bdenija nose na groblje. Grob se preliva vinom i okadi. Na veliku subotu se ne radi u polju i žene ne rade ručne radove.

Autor: Srpskainfo

FOTO: FREEPIK