Predsjednik stranke “Ujedinjena Srpska” Nenad Stevandić izjavio je večeras u Bijeljini da je nacionalana politika u Sarajevu srpska katastrofa.

“Što se nacionalnog koncepta tiče, a svaka partija se sastoji od ekonomskog i nacionalnog, on je u Sarajevu još veća katastrofa od ekonomskog koncepta. U Sarajevu je to nacionalni autizam”, rekao je Stevandić na javnoj tribini “Kuda ide Republika Srpska”.

On je istakao da nacionalni koncept u Srpskoj može da razumije i da su strateški nacionalni pravci u Republici dobri.

Stevandić je pojasnio da su nacionalni pravci u Srpskoj dobri i prema Srbiji, i prema Federaciji BiH i prema međunarodnoj zajednici, što “`Ujedinjena Srpska` ne bi mnogo ni mijenjala”. Ta stranka, kaže, želi da predstavi novu filozofiju, bez podjela i svađa.

“Naš narod, utvrdili smo nakon obilaska seoskih područja i šireg terena, ne voli podjele i traži od nas da razgovaramo i zajedno donosimo odluke, što i jeste filozofija i program `Ujedinjene Srpske`”, rekao je Stevandić.

On je naveo da “Ujedinjena Srpska” neće “oprostiti kriminal sa jedne strane i prenos nadležnosti sa druge”.

“Mora da postoji neki srednji put gdje se ljudi dogovaraju i jedni u druge imaju povjerenja, a gdje se sve to radi u korist Srpske”, naveo je Stevandić.

On je rekao da je konačno došlo vrijeme da se, nakon mnogo godina filozofije razdora, “pogura” filozofija razvoja. “To jeste težak posao jer su politički blokovi u Srpskoj zavađeni, sa pogledima prema Sarajevu ili prema Banjaluci napravili suviše `zle krvi`, ali neko mora prvi početi, i nama je čast da smo mi prvi”, rekao je Stevandić.

On je rekao da trenutno postoje dva loša ekonomska koncepta, kako Vlade Srpske tako i Savjeta ministara BiH, s tim što se ekonomski koncept Vlade Srpske može korigovati, a Savjet ministara uopšte nema ekonomski koncept.

“Oni su pogurali kocept sukoba sa Vladom Srpske, što smatramo da je katastrofa”, rekao je Stevandić.

Gradski odbor stranke u Bijeljini je pred formiranjem, a predsjednik Inicijativnog odbora je Davor Mandić, koji se, takođe, obratio brojnim posjetiocima večerašnje tribine.

SRNA