Koordinacija srpskih udruženja u Mostaru zatražiće danas od predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da ta stranka u parlamentu BiH zaštiti interese srpskog naroda u Mostaru.Predsjednik Koordinacije Dušan Golo izjavio je Srni da mostarski Srbi od Dodika, koji je predsjednik Republike Srpske, očekuju podršku.

“Očekujemo da srpski predstavnici u parlamentu BiH ospore sve što neće uvažavati interese srpskog naroda u Mostaru”, rekao je Golo.

On je naglasio da Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru predlaže Mostar kao jedinstven grad i ne pristaje ni na kakve podjele.

NJihov stav je i da Mostar treba da bude jedna izborna jedinica sa jednom gradskom listom, te da se zadrže minimalne i maksimalne kvote.

“Ako bude više izbornih jedinica tražimo da iz svake bude biran po jedan predstavnik konstitutivnih naroda”, kaže Golo.

Prema njegovim riječima, u srpskim zahtjevima se navodi i to da se uz gradonačelnika biraju i dva zamjenika gradonačelnika i da oni budu iz različitih konstitutivnih naroda.

Mostar nije imao izbore osam godina zbog presude Ustavnog suda BiH na način sprovođenja izbora u Mostaru. Da bi se ona sprovela i Mostar imao izbore potrebno je izmijeniti Izborni zakon BiH u dijelu za grad Mostar. Vladajuće stranke u Mostaru, HDZ i SDA, godinama ne mogu doći do dogovora.

HDZ BiH je svoj prijedlog uputio u parlament BiH i mogao bi se naći već na idućoj sjednici. HDZ predlaže jedinstven Mostar, a SDA predlaže podjelu Mostara na dvije opštine.

Postoji i treći prijedlog Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara na čijem je čelu bivši gradonačelnik Safet Oručević, a koji su podržali SDP i Df.

Da bi Mostar ove godine imao izbore Izborni zakon BiH treba promijeniti do početka maja kada Centralna izborna komisija raspisuje izbore.

SRNA