U situaciji kad vlasti Srpske i FBiH pregovaraju o novom aranžmanu sa MMF-om, 26 bh. parlamentaraca naplatilo je ukupno 122.000 maraka naknada za rad u ad hok komisijama tokom 2015. godine. Ognjen Tadić, Nikola Lovrinović i Sead Kadić predvode listu parlamentaraca koji su, uz plate od najmanje 4.500 maraka, inkasirali i po više od sedam hiljada za rad u privremenim komisijama.

“Privremena komisija za izbor članova upravnih odbora”, “Komisija za imenovanje revizora”, pa čak i : “Komisija za imenovanje Nezavisne komisije” nazivi su nekih od ad hok komisija koje su parlamentarcima poput Ognjena Tadića, omogućile dodatni prihod od 8,5 hiljada maraka.

HDZ-ovom Nikoli Lovrinoviću i Seadu Kadiću iz SDA isplaćeno je po sedam i po. Borislavu Bojiću 7.400 maraka, a njegovom stranačkom kolegi Darku Babalju 6.700 maraka. Za nekoliko sati rada, ovi poslanici zaradili su koliko i prosječan bh. radnik za godinu.

“Kako se radi o ljudima koji bi trebalo da rade u korist građana ove zemlje, njihove naknade bi trebalo da budu u skladu sa njihovim radom. Na žalost, to nije slučaj. Prilično je nemoralno primati naknadu od 10 prosječnih plata za jedan posao od osam sati”, ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Devet parlamentaraca od privremenih komisija zaradilo je više od šest, a po pet hiljada maraka dobilo je još njih šestoro. Naknade od pet do deset hiljada, međutim, usvajanjem izmjena i dopuna zakona o primanjima, koji kaže da se rad tokom radnog vremena ne može dodatno plaćati, konačno bi trebalo da postanu prošlost, kažu u Centrima civilnih inicijativa.

“Konačno malo reda, Polako su se počela umanjivati ova enormna primanja naših poslanika u BiH. Iskreno se nadam da neće biti zloupotrebe tj. da se neće pomjerati termini sa npr. 12 na 17 sati samo kako bi se ostvarila zarada”, ističe Ivica Ćavar iz CCI.

Poslanik SDS Ognjen Tadić izjavio je danas, da je tzv, Savez za promjene glasao za izmjene zakona da je isplaćivanje naknada za ad hoc komisije sramotno. Međutim, tih primanja se nije odrekao, a pored naknada, i dalje drži rekord za najveću isplaćenu platu u BH parlamentu. U junu prošle godine dobio je 7200 maraka.

RTRS