RENE Bitorajac posljednjih dana nalazi se u središtu javnosti zbog satirične obrade pjesme “Sound of Silence”, a u kojoj na duhovit način upozorava na anomalije u hrvatskom društvu.

No, pjesma nije naišla na odobravanje brojnih desničarskih krugova koji posljednjih dana proslavljenog glumca obasipaju najgorim uvredama i prijetnjama.

Najdalje je otišlo glasilo vjerskih radikala iz “U ime obitelji”, predvođeno Željkom Markić i Krešimirom Planinićem, koje je otvoreno pozvalo katoličke ekstremiste na linč protiv Renea Bitorajca, objavom adrese i kućnog broja na kojoj Rene živi zajedno sa suprugom i dvoje male djece.

Bitorajac je, gostujući u Dnevniku N1 televizije, komentirao cijelu situaciju. Rekao je kako mu nije žao što je objavio spornu pjesmu, a dodao je i da će sve učiniti da zaštiti svoju obitelj od prijetnji ekstremista i radikalnih desničara.

No, priznaje da nije očekivao baš ovakav odjek.

“Ni blizu, pogotovo što spot nije rađen ni za koga. Naravno da nisam očekivao, pjesma je satirična i autoironična. Tko je shvatio shvatio je, tko nije ni neće. Očito sam pogodio srž, ali i takao u osinje gnijezdo”, rekao je Bitorajac.

“Pjesma nije vođena ideološkim predznakom, ideologija je loše stanje duha. Očito su se jedni malo više pronašli od drugih”, dodao je Bitorajac.

Osvrnuo se i na napise da je njegova pjesma rezultat jer su neki njegovi projekti odbijeni.

“Onaj koga je pogodilo sad će smislit brojne razloge. Tko prati moj rad, zaključit će da to nije tako. Ja sam u ovoj priči potpuno sam, nemam svoje lobiste koje su neki portali spominjali. U Bandića sam bio prije tjedan dana, predstavio svoje kazalište, dobro sam primljen i dobio sam podršku za svoje kazalište”, rekao je Bitorajac.

“Rastužuje me ovo na jedan hrvatski način, jedna mračna strana dobiva krila. Ja u svojim ulogama mogu biti četnik i partizan, ja sam umjetnik i ovo mi daje krila”, dodao je.

Kaže da mu nije žao. Dapače, smatra da je netko trebao progovoriti.

“Nije mi žao što sam napravio spot, tek sad shvaćam da je netko trebao reći. Možda sam prekinuo ovu šutnju, barem na kratko. Ovi portali koji slikaju moj kućni broj i prijete mojoj djeci i supruzi, to je primitivizam. Sve ću učiniti da zaštitim svoju obitelj”, rekao je Bitorajac.

HND traži nadležna tijela da reagiraju

U vezi hajke koju su neki desničarski mediji poveli protiv Renea Bitorajca oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo.

“Najviši državni dužnosnici moraju hitno osuditi huškanje i medijske tjeralice u režiji „novinara“ koji krše profesionalna načela, zakone i ljudska prava

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je činjenicom da je u emisiji “Bujica” Velimira Bujanca objavljen prilog koji je praktično tjeralica za poznatim hrvatskim glumcem Reneom Bitorajcem te da je portal “Narod” tu tjeralicu ponovio, uključujući i objavu dijela priloga iz “Bujice” u kojem je, između ostalog, jasno vidljiva i adresa na kojoj Bitorajac živi sa suprugom i dvoje djece”, napisali su iz HND-a pozvavši nadležne službe da reagiraju.

Index.hr