PREDSJEDNICA Republike, Kolinda Grabar Kitarović u hrvatsku je pravnu praksu uvela zanimljivu novost – oprost prije optužnice. Predsjedničino milosrđe zaslužio je dominikanski prior Luka Prcela nakon ispada na nedjeljnoj misi. Zapravo, ispad je pogrešna riječ. Nije se fra Luka Prcela zaletio, niti nespretno izrazio, a još manje rekao nešto što nije mislio. Za bijeloga fratra Nezavisna Država Hrvatska nevina je poput nevine dječice na čiji blagdan godinama drži misu za svoga Poglavnika Antu Pavelića.  Nije stoga ni čudno da je predsjednici Republike zamjerio što je NDH nazvala zločinačkom. I što joj to nikada neće oprostiti.

Mirotvorci na Volgi

Osim što nije bila zločinačka za fra Prcelu ni jedan vojnik NDH nikada nije izašao iz hrvatskih granica, niti su izvan njenih granica ikada ikoga ubili. Taj njegov stav sigurno bi sa zgražanjem čuli pripadnici 369. pojačane pješačke pukovnije, poznate i kao Hrvatska legija, koji su s Wehrmachtom dospjeli do Staljingrada. Po Luki Prceli ti su dobrovoljci valjda bili nekakvi pacifisti, humanitarci, koji su se slučajno zatekli na Volgi i prema sovjetskim vojnicima nastupali s maslinovim grančicama u rukama. Za te ih je mirotvorne pokušaje, usred najveće klaonice 2. stoljeća, nevina NDH nagradila počasnom poštanskom markom.  Uz takve mirotvorce nije ni čudo da se von Paulus morao predati.

Posao za DORH

No, nije ovo mjesto za povijesne pouke, niti je bitno gdje su, zašto i za čije babe zdravlje, Legionari ubijali i umirali. Bitan je oprost koji je fra Luki Prceli udijelila predsjednica Republike. Njegovom propovijedi na nedjeljnoj misi, a prenosila ju je Hrvatska radiotelevizija, trebalo bi se pozabaviti Državno odvjetništvo zbog sumnje da je zaneseni propovjednik veličao jednu nesumnjivo zločinačku paradržavu, a sve zločine počinjene u njeno ime pravdao zločinima koje su počinili neki drugi. Međutim, kako da se neki zamjenik državnoga odvjetnika upusti u ispitivanje eventualnog kaznenog djela kada je predsjednica već oprostila. Pomilovanje prije suda, u najboljim manirama država u kojima samo poglavar odlučuje što je ispravno i zakonito. Ipak, možda postoji mala nada u očuvanje zakonitosti. Poznavajući dosadašnje djelovanje aktualne predsjednice Republike s vrlo se velikom vjerojatnošću može zaključiti da je ona fra Prceli oprostila riječi: „Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da je hrvatska država, Nezavisna država nije bila nezavisna i da je bila zločinačka“.

Što bi se ona miješala

Oprostila mu je što on njoj nešto ne oprašta. Oko ostaloga se ionako predsjednica može lako složiti s fra Prcelom ili je jednostavno nije briga. Nju ne zanima pretvara li se Hrvatska u državu kakva nikada nije trebala biti. U zemlju u kojoj trebaš paziti što govoriš ili pjevaš, a ako ne paziš onda će ti neoustaše objaviti kućnu adresu i raspisati tjeralicu za tobom. Baš kao što se dogodilo ne pretjerano talentiranom, niti posebno duhovitom, glumcu Reneu Bitorajcu. On se usudio malo narugati s tipičnim hrvatskim stereotipima pa su mu fašisti iz našeg sokaka odlučili pokazati da znaju gdje živi i kud se kreće. Objavili su mu kućnu adresu jer za kazališta ionako ne znaju osim kada znaju da trgovima na kojima se nalaze treba promijeniti ime. Na tjeralice i pozive na linč se predsjednica Republike ne osvrće. Nju nitko nije prozvao pa se ona, logično, nema ni razloga u to ni uplitati.

Za to postoje sudovi, redovne procedure, omiljene institucije, s kojima ona nema baš nikakve veze. Što bi se ona miješala u pozive na linč i prokazivanje puno, kaže glumac, laži? Što bi se jedna predsjednica miješala kada Bitorajca na zrinjevačke platane želi objesiti, zasad samo figurativno, društvo s kojim se ona sama rado druži? Što bi se miješala kada joj je ta ekipa ionako pomogla da se domogne pozicije u kojoj je odgovorna samo za svoj vlastiti rejting pa može i opraštati kada se netko iz filoustaškog društva malo otme kontroli i počne joj ponešto zamjerati?

Predsjednica za miješanje u takve sitnice nema baš nikakvoga razloga. Njeno je da oprašta fra Prceli. Naše je da joj ne oprostimo u što je pretvorila Hrvatsku.

Index.hr