Na adresu Pressa stiglo je anonimno pismo zabrinutih državnih službenika u zajedničkim institucijama BiH u kojem se tvrdi da ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, Mirko Šarović, pokušava da osnuje Sektor za zaštitu prirodne okoline, čime se direktno pokušavaju preuzeti nadležnosti entiteta i prenijeti na nivo BiH.

U pismu stoji da je Šarović “naređenje” dobio od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića. Takođe, navodi se da u Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose trenutno postoji Sektor za prirodne resurse, energetiku i zaštitu okoline, što je, takođe, previše ovlašćenja za nivo zajedničkih institucija, te da se to sada kroz izmjenu unutrašnje organizacije Ministarstva pokušava promijeniti na štetu Republike Srpske. Državni službenici dalje naglašavaju da je tim izmjenama predviđeno donošenje zakona iz oblasti zaštite prirodne okoline na nivou BiH, te osnivanje Agencije za zaštitu prirodne okoline, čime bi Republika Srpska u potpunosti izgubila nadležnost i ista bi bila prenesena na nivo zajedničkih institucija BiH, odnosno Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose. Državni službenici tvrde da je to nedopustivo, da ugrožava interese Republike Srpske i krši Dejtonski sporazum.

dopis_srbi_institucije_bih

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, za Press kažu da nemaju bilo kakvih saznanja o navodnim pokušajima da se nadležnost za zaštitu životne sredine prenese sa entitetskog na nivo zajedničkih institucija BiH.

“Ustavom Republike Srpske i Ustavom BiH je propisano da je nadležnost za zaštitu životne sredine na entitetima. Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske neće dozvoliti neustavan prenos nadležnosti. Takođe,  Republika Srpska je donijela zakone i podzakonske akte u oblasti zaštite zivotne sredine koji su ili uskladjeni ili su u procesu usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, tako da nema potrebe za donošenjem ‘krovnog’ zakona. Sve ranije pokušaje da se ideja o ‘krovnim’ zakonima iz oblasti životne sredine realizuje, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je rezolutno odbijalo, i ukoliko bude novih pokušaja – postupiće isto. Upravo zbog odlučnog stava Ministarstva i Vlade Republike Srpske nisu uspjeli raniji pokušaji da se formira Agencija za životnu sredinu na nivou zajedničkih institucija. Republika Srpska ima ustavnu nadležnost za zaštitu životne sredine, svoje institucije i propise koji regulišu ovu oblast i neće dozvoliti prenos bilo koje nadležnosti”, ističu u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Pokušali smo da dobijemo i Šarovićev komentar, ali on se nije javljao na telefon.

Press