Resornom ministru, Draganu Bogdaniću i premijerki Željki Cvijanović uputiće dokument u kojem traže da se odluka o nezapošljavanju doktora medicne u zdravstvenom sektoru stavi van snage, jer je u ovom slučaju diskriminirajuća, zaključak je današnjeg sastanka, potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića i predstavnika neformalnog udruženja nezaposlenih doktora medicine Srpske.

Redovi i gužve u čekonicama ambulanata, svakodnevna su slika, ipak, 167 ljekara u redu je na birou za zapošljavanje. Neformalno okupljeni nezaposleni ljekari danas apeluju, stečeno znanje nakon završenog medicinskog fakulteta nemaju gdje da upotrebe.

“Svi znamo koliko se čeka na ljekarske preglede i koliki su redovi u čekaonicama ambulnti, dok mi čekamo u redu za zapošljavanje.. Mi samo hoćemo da liječimo svoj narod narod u RS”, ističe doktor Јelena Kovačević.

Ljekari bez zaposlenja osim u redu za posao, kažu, napravili su “još jedan red” – onaj u školama za njemački jezik, gdje ih je kažu svakim danom sve više. U školi njemačkog jezika “Glosa” već ih je 300 upisalo kurs. Ističu da ne traže posao u Kliničkom centru već bilo kakav posao u struci.

Danas su dobili uvjerenje da će njihov problem biti riješen i da će dobiti priliku za posao u Srpskoj. Tražiće, kaže Stevandić, transparentnije konkurse i dostaviće resornom ministarstvu i premijerki dokument kojim traže da se stavi van snage blokada zapošljavanja ljekara u zdravstvenom sektoru, jer je, kako kaže, u ovom slučaju diskriminirajuća.

Kada bi svaki od 54 Domova zdravlja, zaposlio jednog, ili dva ljekara, bolnice i UKC 10-ak odnosno 20, za godinu dana za sve nezaposlene ljekare u Srpskoj bio bi riješen problem zaposlenja.

I predstavnica Ministarstva zdravlja, Јasminka Vučković, poručuje da će ministarstvo nastojati da ovaj problem bude riješen. Problem predstavlja i to, kaže, što Vlada i Ministarstvo nisu jedina adresa, jer sistematizaciju institucije primarne zdravstvene zaštite, Domovi zdravlja prave autonomno, odnosno nadležne lokalne uprave.

Na današnjem sastanku nezaposleni ljekari su ispunili i upitnike sa ličnim podacima, o stečenom znanju i socijalnom statusu, koji će resornom Ministarstvu poslužiti kao evidencija.

RTRS