Protiv Republike Srpske vodi se organizovana kampanja u BiH, ali i nekim drugim državama, upozorio je predsjednik Srpske Milorad Dodik, tokom sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu. Ugroženi su nacionalni interesi Srba u BiH, prenio je Vučiću srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić.

Predsjednik Dodik rekao je premijeru Vučić da Srpska saveznika vidi u Srbiji, i da očekuje da Vlada Srbije i njeni organi u skladu sa Dejtonskim sporazumom zaštite Srpsku.

Predsjednik Dodik jasno je rekao Vučiću da očekuje od Srbije da stane iza Republike Srpske.

“Imam povjerenje u premijera Vučića i predsjednika Nikolića da će se to desiti”, rekao je predsjednik Dodik u Beogradu. Kaže da je Srpska od svog nastanka uvijek bila u opasnosti da nestane, ali da sada živimo u vremenu kada je ta opasnost izrazita.

Predsjednik Dodik upozorio je da su u posljednje vrijeme politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata, i njihovi vjerski lideri orkestrirano krenuli pritiscima na Srpsku, a dokaz za to su njihove identične izjave i poruke.

Nacionalni interesi Srba ugroženi su preglasavanjem u organima BiH i odlukom o popisu. Nemoguće je da njihove odluke prolaze u Sarajevu , a da ne reaguju predstavnici srpskog naroda, istakao je Dodik.

“Јasno sam izrazio zabrinutost gospodinu Vučiću na tu temu, govorio naravno o svim tim opasnostima iskazao i rekao, javno to želim da kažem da od Srbije očekujem da Srbija bez oklijevanja podrži Republiku Srpsku u svemu i ja imam povjerenje u tu činjenicu i imam povjerenje u Vučića i Nikolića. I u tom pogledu suština mog sastanka je bila to”.

Važno je, kaže predsjednik Dodik, da član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić reaguje na odluku o popisu u kome se našlo i 196.000 Bošnjaka i Hrvata koji imaju državljanstvo izvan BiH i nemaju stalno prebivalište.

“To je višestruko opasno jer se onda pojavljuje mogućnost da se uvede kategorija Bosanaca, koji će kao što se ranije frizirala priča o Јugoslovenima ili na neki drugi način. Tih 196.000 ljudi ne može da uđe u popis ni u kojem slučaju i Republika Srpska će naravno odbiti tu vrstu dogovora. Јa nisam znao za njegov dogovor sa Izetbegovićem i Čovićem. Nisam znao da je on to ranije dogovorio i nisam znao da je prevaren dok on to nije rekao”, napominje Dodik.

Srbi se u BiH poslije mnogo godina ponovo osjećaju usamljeni i strahaju od nastavka preglasavanja u organima BiH, koje je počelo odlukom o popisu, kao i od ugrožavanja nacionalnih interesa Srba, rekao je nakon sastanka sa Nikolićem i Vučićem, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

“Prenio sam poglede na pogoršane prilike u BiH, posebno posljednjih mjesec dana koje su počele nepotrebnom retorikom jednog broja vjerskih lidera, nastavljene nepotrebnom retorikom političara, posebno iz Federacije BiH i nastavljene preglasavanjem odluke o popisu. Iznio sam svoje stavove i želim da informišem rukovodstvo Srbije koja je garant Dejtonskog sporazuma jer ako se ovo ne zaustavi, stvari idu u vrlo lošem pravcu”, kaže Ivanić.

Srbija već godinama ulaže napore da očuva stabilnost regiona, ali nema uvijek podršku susjednih država, rekao je predsjednik Srbije.

Premijer Vučić rekao je da Srbija želi dobre odnose sa BiH, ali da ne može i nikada neće ostaviti na cjedilu srpski narod u Bosni i Hercegovini.

RTRS