Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je na sastanku u Beogradu upoznao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjim problemima BiH i pokušajima da se razgradi ustavni položaj Republike Srpske.

Dodik je rekao da je upoznao Vučića sa, kako kaže, tim da su ti pokušaji kulminirali ignorantnim, ciničnim i bezobraznim zahtjevima da se imovina postavi kao problem na nivou BiH.

– Angažman jednog dijela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva vodi ka tome da se degradira i još više usložni ustavni položaj Republike Srpske. Došli smo do trenutka u kojem to pitanje ne možemo da odlažemo i naša odbrana, kao reakcija na sve to, je da najozbiljnije razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti i otcjepljenju Republike Srpske – istakao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska ne traži ništa osim onog što je već riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Dodik je ponovio da se Republika Srpska zalaže za neutralnost, prateći poziciju Srbije.

– Saradnja sa NATO može, ali mi smo to sad obustavili dok ne definišemo poziciju, ali članstvo ne dolazi u obzir – poručio je Dodik.

Dodik je da će zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske na kojoj će biti razmatrano pitanje izgradnje dva memorijalna centra posvećena Јasenovcu u Beogradu i Donjoj Gradini biti održana u Banjaluci.

On je naveo da je termin održavanje sjednice tehničko pitanje, da ostaje da se vlade dogovore o tome i da će ona uslijediti u naredne dvije sedmice.

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Autor: RTRS