Pletenice koje prave sestre iz Norveške Linda (24) i Mia Šarlot (14) Sonvis Beh toliko su lepe da slobodno možemo da ih nazovemo umetnošću. Isprepletane manje i veće kikice, sa cvećem i raznim drugim ukrasima ostavile su 200.000 ljudi bez daha – a i vas će sigurno!

Nema te pletenice koju njih dve ne mogu da naprave, pa baš zbog toga među komentarima često ima puno onih emotikona sa srcima na mestu očiju. Linda i Mia Šarlot od detinjstva uživaju u pravljenju pletenica.

pletenica1

– Kao i većina devojčica, naučile smo da pletemo kike kada smo bile jako mlade. Međutim, tek pre oko pet godina smo naučile kako da pravimo ove malo složenije frizure i to zahvaljujući tutorijalima na Jutjubu. Tada smo počele da eksperimentišemo sa različitim stilovima i jednostavno smo postale opsednute time – kaže Linda.

pletenica2

Dugokose sestre počele su da kače slike pre dve godine, a godinu dana kasnije su počele i sa Jutjub kanalom na kom objašnjavaju kako se pletenice prave. Ljudima se njihov rad toliko dopao da su već napisale i knjigu koja sadrži skoro 70 pletenica i uputstava za pravljenje.

pletenica3

Inspiraciju sestre najčešće pronalaze na Isntagramu i Pinterestu, ali i u filmovima i serijama, kao što su Gospodar prstenova i Igra prestola.

– Mia voli razbarušene punđe u kojima se najčešće nalazi i riblja kost. I ja volim razbarušene frizure, ali i one romantične kao za venčanja – priča Linda.

pletenica4

Njihove pletenice su komplikovane i najčešće sadrže nekoliko vrsta manjih kikica i razne ukrase, poput cveća, školjki, tračica i kruna, a devojke frizure najčešće prave jedna drugoj ili srednjoj sestri Elisi.

pletenica5

Za jednostavnije frizure im preba oko 20 minuta, dok one malo komplikovanije zahtevaju i do sat i po vremena posla.

24sata