Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić trebalo bi da zna da je reforma policije proces koji je u BiH odavno završen i uopšte ne treba dozvoliti razvijanje bilo kakve teme te vrste, izjavio je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Komentarišući izjavu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da će Savjet ministara BiH donijeti odluku koja će definitivno riješiti pitanje koordinacije i nadležnosti da ne bi dolazilo do preklapanja po pitanju borbe protiv terorizma, Košarac je istakao da je Aneksom četiri definisana nadležnost Savjeta ministara BiH kao pomoćnog tijela Predsjedništva BiH.

On je dodao da su takve poruke antidejtonske, te da Savjet ministara ne može biti nadređen nekim drugim institucijama.

“Terorizam je definitivno ključni problem u ovoj zemlji. Mislim da ne postoje određene, rekao bih, profesionalne karakteristike agencija na nivou BiH da se ovim pitanjem na kvalitetniji način pozabave iz prostog razloga što su i dan danas u ovoj zemlji prisutne strukture koje su zamišljale BiH mnogo drugačije devedesetih godina /20. vijeka/”, rekao je Košarac.

On smatra da su te policijske agencije pod snažnim pritiskom određenih političkih subjekata iz Federacije BiH.

“U ovoj borbi na političkom planu da se terorizam stavi kao ključna tačka dnevnog reda na institucijama BiH izražen je labilni odnos takozvanog Saveza za promjene da od svojih partnera na nivou BiH traže i konkretni angažman o tom pitanju”, dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ministar bezbjednosti BiH Mektić šalje loše poruke i pokazuje da je “klovn određenih međunarodnih institucija, odnosno, predstavnika nekih stranih ambasada”.

“Ministar Mektić bi trebalo da zna da je reforma policije već odavno okončana. Savjet ministara BiH ne može donijeti bilo kakvku odluku koja je van ustavne definicije i mandata. Treba potpuno odbaciti varijantu da Savjet ministara BiH može donijeti nekakvu odluku”, ističe Košarac.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ističe da Mektić želi da igra kako mu svira dio međunarodne zajednice koja očigledno želi reformu policije.

Ministar bezbjednosti BiH Mektić rekao je nakon razgovora sa direktorom Kancelarije Stejt departmenta za mirovne operacije, sankcije i borbu protiv terorizma Rafijem Gregorijanom da je u najnovijem izvještaju Stejt departmenta o terorizmu borba protiv terorizma i radikalizma u BiH ocijenjena pozitivno, ali je u jednom dijelu izražena rezerva koja se odnosi na ukupan broj policijskih agencija u BiH, preklapanje njihovih nadležnosti i koordinacija.

“Rekao sam da ćemo donijeti odluku u Savjetu ministara BiH, koja će definitivno riješiti pitanje koordinacije i pitanje nadležnosti, te da neće dolaziti do preklapanja”, rekao je Mektić.

SRNA