Od djelovanja vehabija nije pošteđena ni Bosanska Krupa, mala opština u sjeverozapadnom dijelu BiH, gdje su od 27. marta do 12. aprila periodično održavana predavanja za pripadnike tog pokreta.

Po dokumentaciji bezbjednosnih agencija, koja je u posjedu “Nezavisnih”, vehabije u ovom gradu, i to u Ulici 5. korpusa, imaju čak i vlastiti objekat, koji su kupili.

“Predavanja su održavana u trajanju od po nekoliko dana, tako da je posljednje održano od 8. do 12. aprila, kada su uglavnom bili prisutni pripadnici vehabijskog pokreta iz Austrije”, navodi se u povjerljivoj dokumentaciji.

Ovaj događaj, inače, malo koga može da začudi, ukoliko se u obzir uzme da je odranije poznato da austrijska prijestonica Beč već duže vrijeme važi za centar vehabija s prostora bivše Jugoslavije.

U dokumentaciji je navedeno i da je na ulazu u objekat, u kojem su u Bosanskoj Krupi održavana predavanja, stajao metaliksivi BMW 5 austrijskih registarskih oznaka, novije proizvodnje, koji je korišten za potrebe obezbjeđenja ovog skupa.

Štaviše, kako je navedeno, čak i u gradskoj džamiji u Bosanskoj Krupi pripadnici vehabijskog pokreta u popodnevnim satima obavljaju vjerske obrede.

“Ispred džamije je uočena grupa lica koji svojim izgledom i načinom odijevanja daju do znanja da su pripadnici ovog pokreta. Među njima ima i mladića od oko 20 godina, koji su vrlo aktivni u radu ovog pokreta”, stoji u toj dokumentaciji.

Ipak, među tim licima, kako je navedeno, postoje i oni koji izgledom i oblačenjem ne podsjećaju na vehabije, uključujući i policajca, koji je član vehabijskog pokreta, a čije je ime poznato redakciji “Nezavisnih”, o čemu smo obavijestili i MUP USK.

Navedeno je, takođe, da je radikalizacija lica s područja USK sve veća, te da je dostigla nezamislive razmjere, a posebno kod mladih.

“Radi se o tome da na ovim prostorima već postoje grupe uglavnom mladih ljudi, koji su spremni na izvršenje svakog zadatka i postali su realna prijetnja i opasnost u BiH i šire”, navodi se u spisima bh. bezbjednosnih agencija.

Armin Halitović, načelnik opštine Bosanska Krupa, potvrđuje da u ovoj opštini postoji Ulica 5. korpusa, ali i dodaje da ne zna ništa o okupljanjima vehabija.

“Ne znam odakle vam informacije i ko vam je izvor. Eventualno za nešto možete da kontaktirate policiju”, rekao je kratko Halitović, koji je, upitan ima li u Bosanskoj Krupi pripadnika vehabijskog pokreta, odgovorio da ih ima sporadično, te dodao da je kod njih bezbjednosna situacija povoljna.

Kontaktirali smo i MUP USK, ali na naša pitanja nisu mogli da daju konkretne odgovore.

“Sektor kriminalističke policije MUP-a USK prikuplja operativna saznanja o aktivnostima i djelovanju pripadnika selefijskog pokreta na području USK i o tome redovno izvještava Udarnu grupu za borbu protiv terorizma Tužilaštva BiH, koje je nadležno za preduzimanje daljih mjera i radnji iz oblasti suzbijanja terorizma”, naveli su iz MUP-a USK.

NN