Bezbjednosne službe u BiH sumnjaju da su selefijska udruženja, koja djeluju u FBiH, pronašla nove izvore za finansiranje svojih aktivnosti.

Raspolažu saznanjima da takva udruženja na području Sarajeva, ali i šire, ne odustaju od intenzivnih ideološko-propagandnih aktivnosti.

Sjedište jednog od trenutno najaktivnih udruženja, kako stoji u povjerljivoj dokumentaciji koja je posjedu “Nezavisnih”, nalazi se u sarajevskoj Ulici Ramiza Salčina.

Riječ je, kako je navedeno, o udruženju koje egzistira od 2013. godine i koje dosad nije bilo prepoznatljivo po intenzivnim aktivnostima. Međutim, dogodio se preokret.

“To udruženje okuplja isključivo žensku populaciju. Kao predavači na tribinama u tom udruženju u posljednje vrijeme pojavljuju se neki od najpoznatijih selefijskih daija”, navedeno je u detaljnim spisima koji su u posjedu “Nezavisnih”.

To udruženje je, kako stoji u ovoj dokumentaciji, krajem avgusta prošle godine organizovalo izlet za svoje članice na Bjelašnicu, na lokaciju Javorov do, gdje se nalazi planinarski dom, koji je česta destinacija za organizaciju selefijskih okupljanja.

“Za sve polaznice to udruženje organizuje besplatan prevoz i čuvanje djece u vrijeme održavanja kurseva”, stoji u toj dokumentaciji.

U tim spisima, kao zaključak, procijenjeno je da selefijska frakcija u BiH ne miruje, te da se, u kontekstu aktuelnih događaja na globalnom nivou, javno distancira od Islamske države, ali, istovremeno, u BiH djeluje izvan Islamske zajednice i gradi vlastitu strukturu.

“Aktiviranje dosad pasivnih udruženja, kao i aktivnosti koje organizuju, poput besplatnog prevoza, čuvanja djece, izleta i slično, ukazuju na činjenicu o mogućim novim finansijskim izvorima kojima se podržavaju ove aktivnosti”, stoji u toj dokumentaciji.

Policija, istovremeno, procjenjuje da se, uz Sarajevo, sve intenzivnija propaganda aktivnosti selefijskih udruženja sprovodi i u drugim većim gradskim centrima u FBiH, uključujući Zenicu, Tuzlu i Mostar.

Još se navodi da selefije imaju dvojicu lidera, a koji su dovođeni u vezu s bezbjednosno interesantnim licima i organizacijama, ali su, pritom, i sami povezivani sa sigurnosno zanimljivim aktivnostima.

“Na primjer, to se odnosi na učešće u organizovanju i podsticanju na odlazak u Siriju i druga ratišta”, navodi se u povjerljivoj dokumentaciji.

Policija stoga ocjenjuje da je potrebno nastaviti sa praćenjem i pokrivanjem daljih aktivnosti selefijskih udruženja i njihovih autoriteta (daija).

Istraživački tim “Nezavisnih” dosad je objavio niz detalja iz dokumenata bh. policijskih agencija. U tekstovima smo, između ostalog, otkrili da u okolini Cazina niče vehabijsko leglo jače od onog u ozloglašenoj Gornjoj Maoči, kod Srebrenika.

Nedavno smo, oslanjajući se na istu dokumentaciju, ekskluzivno objavili i detaljne biografije te fotografije džihadista, aktera šokantnog video-snimka putem kojeg je lani zaprijećeno Bosni i Hercegovini, ali i ostalim balkanskim državama.