Svaki čovjek trebalo bi da besprijekorno vlada svojim standardnim jezikom, bez obzira na to čime se bavi jer se njime predstavlja i po tome razlikuje školovan od obrazovanog, izjavio je lingvista Milorad Telebak.

“Јezik je lična karta svakog pojedinca i ogledalo njegovog opšteg obrazovanja i opšte učenosti”, rekao je Telebak na predavanju održanom sinoć u Pozorištu Prijedor, gdje su Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor i Narodna i univerzitetska biblioteke Republike Srpske organizovale izložbu “Njegujmo srpski jezik”.

On je naglasio da najveću odgovornost u njegovanju jezika imaju nastavnici i novinari, te ukazao da su ključni problemi dominacija nastave književnosti nad učenjem jezika na časovima srpskog jezika i nedostatak lektora u medijima.

“Srpski jezik treba vratiti u škole, kloniti se standardizacije upliva drugih jezika i vratiti se ćirilici. U jeziku su prošlost, sadašnjost, budućnost, duhovnost i napredak naroda”, poručio je Telebak.

On smatra da se jezik nikad manje nije učio, a da nikad više ljudi nije pisalo i javno govorilo, podsjećajući da je nekada ranije to bila privilegija samo onih koji su to znali.

“Osnovni zahtjevi dobrog izražavanja su pravilnost, jasnost i sažetost.Stara je maksima – red u riječima, red u mislima. Riječi se ne smiju iznevjeravati i zloupotrebljavati”, istakao je Telebak.

On je potrebu odgovornog odnosa prema jeziku i poštivanja jezičkih normi ilustrovao primjerima izjava javnih ličnosti “želim istaket” i “tako je dogovorito”.

“Oni su se degradili samo na po jednoj riječi i niko ih ne bi mogao tako degradirati. Strane jezike, posebno engleski, treba učiti, ali tek nakon što se besprijekorno savlada srpski jezik”, naglasio je Telebak.

Kampanjom “Njegujmo srpski jezik” Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske ove godine obilježava jubilej 80 godina postojanja, a izložbu u okviru ove kampanje, kao i gostovanje poznatog srpskog lingviste, prijedorska biblioteka organizovala je u okviru “Kulturnog ljeta 2016”.

SRNA