Kako da prepoznate kada je neophodna detoksikacija organizma: Ako imate tri od sedam znakova među kojima su nesanica, glavobolja, letargija, problemi sa kožom, potrebno vam je da izbacite štetne materije.

U otganizam svakodnevno unesemo gomilu štetnim materija, toksina, koje udišemo iz zagađenog vazduha, cigareta, ili unosimo hranom koja sadrži pesticide ili vještačke supstance…

Tijelo se redovno putem znoja ili urina čisti od ovih zagađivača, ali ako se previše trujemo, toksini će se nagomilavati u organizmu.

To možemo da prepoznamo ako na tijelu primećujemo najmanje tri od sedam ovih znakova. To je signal da našem tijelu treba detoksikacija.

Nesanica

Nakupljanje toksina, naročito nakupljanje estrogena, uobičajeni je uzrok nesanice. Ako imate problema sa spavanjem, to može da znači da treba da pročistite jetru jer je nesanica često povezana sa problemima sa jetrom. Napici od brokolija, karfiola i sličnog povrća pomoći će u čišćenju jetre.

Letargija

Ako se budite umorni i tromi, trebalo bi da razmislite o detoksikaciji. Ako pokušavate da nadoknadite energiju stimulansima kao što su kofein i taurin samo ćete pogoršati problem. Јer, nakon kratkotrajnog osjećaja veće budnosti, dolazi do naglog pada energije poslije čega ćete se osjećati još umornije.

Glavobolje

Hronične glavobolje koje se stalno vraćaju mogu da upozore na preveliku količinu toksina u tijelu. Zadržavanje toksina jedan je od najvećih uzroka tenzionih glavobolja i migrena. Treba znati da se tokom procesa detoksikacije glavobolje mogu pogoršati, ali nakon što se detoksikacija završi nestaće ili će barem biti znatno smanjenje.

Žut ili bijel jezik

Јezik je važan pokazatelj u otkrivanju količine toksina u tijelu. Hrana koja sadrži štetne materije može da poremeti delikatnu sluz probavnog sistema što uključuje i jezik. Ako je na površini jezika vidljiv bijeli ili žuti sloj, gotovo je sigurno da se probavni sistem bori protiv toksina.

Problemi sa kožom

Koža je organ koji pomaže da se toksini izbace iz organizma. Da teijlo pokušava da se očistiti od otrova možemo prepoznati po neuobičajenim stanjima kože, poput osipa i bubuljica, odnosno akni.

Masno tkivo na stomaku

Toksini koje unosimo kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišemo mogu da budu uzrok nakupljanja masnog tkiva na stomaku. To se događa zato što mnogi toksini koji se zadrže u tijelu dospeiu u abdomen i ostanu tamo. Mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.

Osjećaj vrućine

Јedan od prirodnih načina na koji tijelo izbacuje otrove je znojenje. Kada je u tijelu previše toksina ono će se “pregrijati” pokušavajući da ih izbaci znojenjem zbog čega konstantno možete da osjećate da vam je vruće čak i onda kada je napolju hladno.

Agencije