Dok jedni tvrde da nikad ne sanjaju, druge proganjaju košmari. Istina je, međutim, da svi sanjamo, samo se toga sećamo ili ne, a u određenim razdobljima života sve znaju da na s muče ružni snovi.

Ovo je popis od 5 najčešćih noćnih mora koje ukazuju da nas nešto muči i u stvarnom životu, a nudimo vam i objašnjenja šta bi to moglo biti!

  1. Propadanje

Ovo se često događa kad tek počnemo da padamo u san. Npr. sanjamo da hodamo po stepenicama i odjednom počinjemo da propadamo. Najčešće i trzamo nogama u nadi da ćemo se spasiti, sve dok se ne probudimo.

Ovo nije noćna mora već nesvesno trzanje mišića, objašnjavaju stručnjaci, i zaista se često događa. Niko nije siguran zašto se to događa, ali se smatra da mozak, zbog stresa, adrenalina, hormona i preteranog unosa kofeina, ne može da može da se izbori sa činjenicom da se iz užurbanog dana treba prebaciti u san.

  1. Škola, testovi i zaboravljeno gradivo

Prošlo je 15 godina od mature, a vi još povremeno sanjate kako se nalazite pred testom koji ne znate da rešite ili kako ste celu godinu zaboravili da idete u školu? Takvi snovi su izrazito uobičajeni, a istraživači kažu da je to zbog toga što najbolje pamtimo situacije, strahove i osećaje iz školskih dana koje nam se snažno urezuju u sećanje. Ideja da nećemo moći da rešimo test ili da završimo školu može da asocira na probleme koji nas trenutno muče na poslu.

  1. Neko nas proganja

Neko vas juri, a vi trčite i trčite kako bi spasli svoj život…Ovaj san najčešće predstavlja neku životnu situaciju od koje pokušavamo da pobegnemo. Znamo da će nam suočavanje s problemom doneti bol, tugu ili povrediti druge pa ga izbegavamo, a to se manifestuje u našim snovima.

Ako mi sanjamo da proganjamo druge, to bi moglo da znači da želimo da stignemo u korak s ostalima i da imamo osećaj da zaostajemo, bilo na poslovnom ili privatnom planu.

  1. Umiranje

Među najužasnije snove ubrajaju se oni u kojima sanjamo da smo ozbiljno bolesni ili da umiremo. Srećom, stručnjaci kažu kako takvi snovi nemaju veze s našim zdravljem, već mogu da upozoravaju da se nekoj epizodi u našem životu približava kraj. To bi mogao da bude kraj veze, prijateljstva, poslovnog odnosa ili neke ere u našem životu.

Iiiiii, najgori od svih:

  1. Ispadanje zuba

Svako ko je sanjao da mu zubi ispadaju sami od zebe, sigurno i dan danas pamti to užasno iskustvo. Ovakvi snovi povezani su s osećajem nemoći – mislimo da gubimo kontrolu i da se nalazimo u bezizlaznim situacijama.

24sata