21. juna, prije sjednice na kojoj će poslanici Narodne skupštine Republike Srpske raspravljati o privatizaciji rudnika Ljubija, na posebnoj sjednici tema će biti popis stanovništva.

Šefovi poslaničkih klubova stranaka iz Republike Srpske podnijeće, početkom sljedeće sedmice, zajedničku inicijativu za njeno održavanje.

U međuvremenu, Savjet ministara BiH trebalo bi da odluči o zahtjevu ministara iz Republike Srpske da odluka o popisu bude stavljena van snage. Ne bude li tako, Narodna skupština zauzeće jedinstven stav o narednim koracima.

Јednostrana odluka o popisu stanovništva ujedinila je narodne poslanike dva bloka u Srpskoj. Inicijativu je u parlament donio SNSD-ov šef poslaničkog kluba. Odmah su je prihvatili i ostali pralemntarci pa u narednim danima slijedi i zvanični zahtjev za posebnu sjednicu. Na dnevnom redu biće samo jedna tačka. Sve to, odmah nakon odluke Savjeta ministara BiH o odluci direktora Agencije za statistiku BiH.

Radovan Visković, šef Kluba poslanika SNSD-a kaže da će poslanici “donijeti zajednički stav – ili da se ide u izmjenu zakonskih rješenja ili da se usvoji zaključak koji će se ovlastiti Zavod za statistiku da objavi rezultate popisa u Republici Srpskoj”.

– Verifikacija rezultata popisa iz 1991. i 2013. godine treba da bude verifikacija nacionalnih ciljeva jednog naroda – Bošnjaka u BiH koji je klasični falsifikat – kaže Adam Šukalo, poslanik Napredne Srpske .

Osim o Informaciji Zavoda za statistiku Republike Srpske o spornoj odluci koja je već dostavljena poslanicima, zajednički stav u parlamentu trebalo bi da bude zauzet i u vezi sa svim onim što se događalo nakon popisa stanovništva 2013. godine.

– Uključujući i nivo BiH i učešće naših predstavnika u tom nivou vlasti – kaže Nedeljko Glamočak, zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a.

A novi potez na tom nivou, danas je povukao srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Od VSTS-a zatražio je izjašnjenje da li je direktor Agencije za statistiku BiH razgovarao o popisu sa bilo kim iz Tužilaštva BiH. Ako jeste, Ivanić traži i pojašnjenje da li je to u skladu sa uobičajenom sudskom praksom.

– To tražim prije nego što počnem sa svojim ocjenama. Nemam namjeru da se to tumači kao pritisak na pravosuđe, ali ne želim da dam pravo pravosuđu da se upliće u političke igre – rekao je Ivanić.

I upravo zbog tih političkih igara stranke u Srpskoj nemaju dilemu u vezi sa posebnom sjednicom parlamenta. Nema je ni predsjednik najviše zakonodavne institucije. Čim zahtjev stigne, slijedi zakazivanje sjednice NSRS.

– Važno je tumačenje zakona od stručnih službi, institucija, Zavoda za statistiku, srpskih predstavnika u Sarajevu – ističe predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Srpska će, kao što je najavljeno, iskoristiti sve pravne kapacitete da spriječi sprovođenje odluke koja će značiti netačne rezultate popisa, jer će imati 196.000 rezidentnih stanovnika više.

RTRS