Republika Srpska neće prihvatiti nametnute odluke. Ni o popisu, ni nehanizmu koordinacije, ni o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jasan je danas bio predsjednik Republike Milorad Dodik.

Ne bude li povučena sporna odluka Velimira Јukića o popisu, upozorio je predsjednik Dodik, Srpska će ili sama objaviti rezultate ili sprovesti svoj popis.

Dodik je pozdravio i odluku srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da ne glasa za prijedlog o adaptaciji Sporazuma  o stabilizaciji i pridruživanju.

Kada je u pitanju adaptacija ovog sporazuma, kako je obrazložio predsjednik Srpske, riječ je o tome da Hrvatska tako rješava svoju nekonkurentnost na evropskom tržištu. Preko EU pokušava da natjera BiH da uvozi robu iz Hrvatske po carinskoj evidenciji od jedan odsto, a da BiH ostanu sve carine za uvoz u Hrvatsku. Tako BiH postaje samo puko tržište, jer će roba iz Hrvatske i EU biti jeftinija od domaće. Dodik je rekao da mu je drago što je Ivanić konačno shvatio da je potrebno usaglašanje stavova s institucijama Srpske i da bi to trebalo da postane praksa.

Ne bude li povučena odluka o popisu, postoje dva moguća raspleta. Biće razmotrena mogućnost donošenja zakona na osnovu kojeg bi bili objavljeni rezultati samo za Republiku Srpsku, a ako to ne bude moguće, Srpska će, najavljuje predsjednik Republike, sprovesti svoj popis.

Pokušaj nove adaptacije SSP je pokušaj Hrvatske da natjera BiH da uvozi njihovu robu. Takva adaptacija prihvatljiva je samo pod uslovima reciprociteta, kaže Dodik, da i Srpska i BiH dobiju iste uslove za izvoz u Hrvatsku. Najavio je da će prijedlog biti razmatran na sastanku sa srpskim predstavnicima na bh. nivou.

Usvojeni mehanizam koordinacije nije samo sporan zbog sadržaja nego i načina usvajanja, rekao je Dodik. Ukoliko Srpska dozvoli da prođe tako usvojena odluka, to će značiti da o bitnim pitanjima u budućnosti nećemo odlučivati mi, nego, kako je rekao, oni koji su prisutni.

– To je za nas neprihvatljivo. Ukoliko hoće da bude usvojen mehanizam koordinacije, onda moraju da uvaže stav Republike Srpske – naglasio je Dodik.

O ovim temama predsjednik Republike Srpske razgovarao je i sa njemačkim ambasadorom Kristijanom Helbahom na sastanku kojem je prisustvovao i specijalni predstavnik EU Lars Gunar Vigemark. Premijerka Željka Cvijanović ponovila je da Srpska želi da zadrži aktivnu ulogu u procesu evropskih integracija, uz uvažavanje svih nivoa vlasti u BiH.

RTRS