Informacija o rasprodaji opštinske zemlje u Istočnom Starom Gradu, čiji vlasnici postaju i arapski šeici, izazvala je ogorčenost građana Srpske, koji su javno pitali i lidera SDS-a Mladena Bosića da li je sa tim upoznat, budući da je načelnik te opštine, njegov blizak stranački saradnik Bojo Gašanović.

Bosić je u emisiji BN televizije rekao da ne zna ništa o prodaji zemlje u Istočnom Starom Gradu, ali da zna o gradnji nekih objekata, sredstvima stranih investitora u opštini Istočno Novo Sarajevo, čiji je načelnik iz SNSD-a.

Načelnik te opštine Ljubiša Ćosić ocjenjuje da Bosić ovim pokušava da skrene pažnju sa svojih stranačkih kolega, koji krčme opštinsku zemlju.

Dokumentovana informacija o prodaji više od 300 dunuma opštinske zemlje u Istočnom Starom Gradu i zvanična potvrda da je vlasnik 25 dunuma sarajevska agencija Emirates d.o.o. čiji je direktor šeik Mohamed El Gasemi iz UAE, za Mladena Bosića je laž.

A jasno i glasno preneseni stavovi građana te opštine koji su protiv prodaje zemljišta, dezinfomacija.

“Gledao sam večeras RTRS i pitam ko prodaje teritoriju oko Sarajeva tačnije Stari Grad, oko 300 duluma Arapima,za koji je izginulo oko 4000 boraca?“, upitao je gledalas Bosića.

Lider SDS-a je odgovorio: “Ne znam konkretno, ali čujem da je to opština Istočni Stari Grad i tamo je naš načelnik. Koliko sam ja upoznat, ta se izgradnja nekih objekata i hotela dešava upravo u Istočnom Novom Sarajevu čiji je načelnik iz SNSD-a“.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva kaže da zabavni park Sanilend na Zlatištu, o kome prema svemu sudeći, govori Bosić, gradi na teritoriji dvije opštine, s tim što Istočno Novo Sarajevo nije prodalo ni centimetra opštinske zemlje za njegovu gradnju.

“Istočni Stari Grad prodao je zemljište za polaznu stanicu tog parka a zemljište koje se nalazi na teritoriji Istočnog Novog Sarajeva je privatna zemlja u vlasništvu lica bošnjačke nacionalnosti“, kaže za RTRS Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić najavljuje da će već sutra poslati detaljnu informaciju lideru SDS-a, iz koje će vidjeti da je opština Istočno Novo Sarajevo zemljište prodavala isključivo investitorima iz Republike Srpske, za razliku od opštine Istočni Stari Grad, koja je zemlju uglavnom prodavala kupcima iz Federacije.

“Nijedan centimetar kvadratni nismo prodali bilo kom investitoru osim iz iz Republike Srpske, nema govora o prodaji zemlje arapskim kupcima“, kategoričan je Ćosić.

Dvije gradske opštine Istočnog Sarajeva, dvije različite politike. Građani će cijeniti koja im garantuje dugoročni opstanak na ovim prostorima: politika rasprodaje zemlje kupcima iz Federacije i arapskim šeicima ili investitorima iz Republike Srpske.

RTRS