Prodaja skoro 36 dunuma zemljišta na Zlatištu u Istočnom Starom Gradu, gdje je trebalo da bude postavljen krst stradalim sarajevskim Srbima, unijela je nemir među stanovnike susjednog Istočnog Novog Sarajeva, posebno one koji žive u blizini prodate zemlje.

U tamošnjoj Boračkoj organizaciji ogorčeni su što je lokalitet na kojem je tokom rata poginuo 31 borac Vojske Republike Srpske, postao vlasništvo sarajevske kompanije, čiji je indirektni vlasnik arapski šeik.

Prema podacima Republičke uprave za geodetsko–imovinske poslove, još u junu 2011. opština Istočni Stari Grad prodala je zemljište i kulu na Zlatištu privatnom licu, nakon čega je ta imovina više puta preprodavana, da bi se kao vlasnik u katastarske knjige upisalo preduzeće DOO Emirats. Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović najavio je za sutra pres konferenciju na kojoj će, kako navodi u pozivu, govoriti o dezinfomacijama o prodaji zemlje.

Gordana Dragaš, majka poginulog borca Vojske Republike Srpske, u nevjerici je primila vijest da je prodata zemlja na Zlatištu, gdje je njen sin Goran poginuo braneći kućni prag. Kaže, da su to uradili oni kojima nije sveta žrtva srpskih boraca.

– Ovdje gdje mi stojimo, pa do vrha naselja, poginulo je 11 boraca i jedno dijete od šest godina od granate. S ovog mjesta želim da pozdravim predsjednika Republike i da ga zamolim kao čovjeka da se uključi u ovaj problem i pokuša staviti veto na ovu propast U Istočnom Starom Gradu – kaže Gordana Dragaš.

Ono što je za Banjaluku koridor kroz Posavinu, to je za Istočno Sarajevo put preko Zlatišta, žila kucavica koja spaja Lukavicu i Pale, kažu borci koji su u ratu odbranili zemlju prodatu u miru. Svaki drugi borac bar jednom je ranjen na Zlatištu, a 31 je poginuo na tom ratištu.

Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak kaže da je na sramotu sve ovo što se desilo.

– Mi tražimo od Vlade da hitno donese odluku da se u pograničnim dijelovima ovakve stvari ne mogu dešavati. Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo osuđuje sve aktere koji su učestvovali u prodaji te zemlje – kaže Tuševljak.

Gordana Dragaš pribojava se da će se nastaviti prodaja zemlje na Trebeviću. Prema regulacionom planu opštine Istočni Stari Grad koji je bio izložen javnosti, zemlja iznad Zlatišta, s gornje strane puta Lukavica – Pale u dužini nekoliko kilometara predviđena je za igradnju stotinak vikendica. Mještani trebevićkih sela protive se prodaji zemlje i zatražili su da se pripoje opštini Istočno Novo Sarajevo.

RTRS