Beogradski nedeljnik Ekspres objavio je intervju sa Nenadom Jankovićem, iliti Neletom Karajlićem. Iz njega izdvajamo dio koji se odnosi na njegov projekat predstave o Nikoli Tesli, i uopšte, o kulturnoj politici u Srba.

Nekadašnji frontmen Zabranjenog pušenja i ideolog Novog primitivizma batalio je rokenrol i bacio se na pisanje. Trenutno je zaokupljen projektom povodom 160 godina rođenja Nikole Tesle, u kome velike sile i male ljude, FBI i CIA, komične i tragične situacije…spaja vanvremenski genije iz Smiljana. Priznaje da, otkako piše scenario, politiku prati rekreativno, iako je na izbore, kao i uvek, izašao.

Otkud ideja da se piše i radi drama/predstava/spektakl o Tesli?

Inspiraciju nije teško objasniti. Tesla je jedan od onih rijetkih umova koji su pokrenuli svijest čovječanstva, maestralni genije o kojem do sada niko nije ispričao valjanu priču. Njegova ingenioznost nije samo dolazila iz sfere pronalazaštva u kojoj je bio ubjedljivo najvispreniji, već i iz njegovog posebnog poimanja svijeta. Osim toga, u poslednje vrijeme svojataju ga i oni sa kojima on nema nikakve veze, a poznavajući nas, skloni smo zaboravu. Mi smo spremni da pravimo razne velike manifestacije u slavu cara Konstantina, koji sa nama ima veze koliko i ja sa bejzbolom, a one koji su mnogo više naši, a koji su zadužili planetu, zaboravimo. Dvjestagodišnjica od rođenja Njegoša prošla je a da to nismo ni primjetili. Radim ovu predstavu da se to ne bi ponovilo i sa Teslom.

Kako se FBI stvorio u toj priči i otkud krimi zaplet u priči o jednom naučniku, fizičaru?

U centru naše priče je nesretni policajac, patolog, koji je od šefa FBI dobio zadatak da ustanovi smrt nekog starca na 33. spratu hotela “Njujorker”, i da pažljivo i sistematski pokupi sve papire i spise koje su se u starčevoj sobi našle. Kako u spisama nije bilo onoga što su svi tražili, taj nesretni patolog ušao je u vrtlog špijunske afere razapet među raznim tajnim službama i samog federalnog istražnog biroa – kao jedini osumnjičeni da je odnio tajnu koju je Tesla prije toga mnogima obećavao. Ne znajući o čemu se radi, policajac postaje žrtva velike igre. Jedini koji mu može pomoći je Nikola Tesla, kojeg sreće u svojim snovima. Tu saznajemo i ko je Tesla i odakle dolazi, kako je dolazio da svojih otkrića, te njegove svjetonazore o čovjeku, kosmosu, prirodi…

Pitanje Tesline tajne intrigira već ceo vek… Veruješ li ti u nju, i da li misliš da je ona duhovne ili materijalne prirode? Da li može da ubija na daljinu, od reljefa pravi ravne ploče, ili služi nekoj drugoj svrsi…

Postoje podaci da je Tesla bio u kontaktu sa određenim tajnim službama i da su skoro svi od njega očekivali odlučujuću pomoć u vremenima koja su bila uzburkana i smutna. Umro je usred drugog svjetskog rata i teško da takav kapacitet nije imao neki recept za zaraćene strane. On je, očigledno, taj recept odnio sa sobom. Da ga je neko prisvojio već bi odavno bio upotrebljen, a to ne bi bilo dobro za čovječanstvo. Četrdesetak godina prije svoje smrti Tesla je već bio u stanju da izazove zemljotrese, da obasja nebo, da kontroliše kretanje na daljinu. Da njegova genijalnost bude još očiglednija, trebalo bi reći da je Amerika u to vrijeme bila u razvojnoj fazi borbe između indijanaca i kauboja.

Da li je Srbija stala iza toga što radiš, a vezano je za Teslin jubilej?

Pa, kada bih rekao da jeste, ne bih u potpunosti govorio istinu. Ali, nadam se da će oni koje je premijer Vučić ovlastio da se bave tom tematikom prepoznati u ovoj priči nekakav nacionalni interes. Hrvatska država se sprema da u junu, na Jarunu kraj Zagreba, a istim povodom, organizuje veliki rok festival, u okviru kojeg bi svečano bio otkriven Teslin toranj visok 30 metara. Valjda na kraju nećemo zažaliti što smo napravili predstavu u kojoj je Tesla Srbin, a ne Hrvat (smeh).

Planiraš li da se vratiš muzici, u bilo kojoj formi, da te očekujemo ponovo na bini ili ne?

Predstava o Tesli u svome segmentu ima i muziku. Moram ti priznati da sam osjetio laganu napetost kada sam ušao u studio. Ko zna šta će da se desi. Kada se osvrnem na sve ono šta sam radio u životu shvatim da je Džejms Bond bio u pravu kada kaže: Nikad ne reci nikad.

Frontal