Danas se slavi Ivanjdan, poznatiji i kao “Devojački praznik” zbog mnoštvo rituala koji su posvećeni ženama, a slavi se u čast Svetog Jovana Krstitelja.

Prema starim verovanjima, Ivanjdan toliko dugo traje, da se sunce čak tri puta zaustavi tog dana. U mnogim našim krajevima, noć pre Ivanjdana devojke pale vatru, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence.

Verovanje je i da se kroz vence od upletene jovanove trave, na Ivanjdan provlače i žene koje nemaju decu. Onda se potom sve kupaju u reci kako bi voda odnela urok ili bolest, a ako je žena imala nekoliko podbačaja, na dan Svetog Jovana posećuje osobe koje imaju ime Stana ili Stanka kde uzimaju strukove trave i prave svoj venac sa kojim se kupaju u reci.

To se radi u nadi da će sledeća trudnoća biti uspešna. U ranu zoru, sve žene nose ugarak iz vatre, a vence stavljaju na vrh kapije, te je poželjno noć pred Ivanjdan da se hvataju i svici.

Venci od jovanove trave trebaju da se stave sa desne strane kućnih vrata, jer se veruje da će tako štiti dom od nesreće tokom cele godine.

Da bi žene saznale lik svog budućeg dragog, trebaju da u prvi i poslednji zalogaj doručka huknu, a potom da ga sačuvaju do večere. Tada, zajedno sa ogledalom i malo ivera, trebaju da ga stave pod jastuk da bi se u snu pojavio lik budućeg muža.

24sata