Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić smatra da su predstavnici Bošnjaka odustali, barem privremeno, od pisma namjere MMF-u kako bi ucijenili Republiku Srpsku, što nije prvi slučaj takvog pritiska.

Špirić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da sve što se desilo u vezi sa aranžmanom sa MMF-om za njega nije iznenađenje, ali da nije siguran da politika ucjena može biti saveznik bilo kakvom uspjehu, a da inat politika može odvesti BiH samo u sunovrat.

– Upozoravam već gotovo dvije decenije da politika ucjena i osvete nije politika na kojoj može počivati bilo koja država, pa ni BiH. Plašim se da je tolika vrsta političkog autizma, pa čak i mazohizma koja dolazi iz Sarajeva opasna ne samo za BiH, nego za cijeli region – izjavio je Špirić za “Glas Srpske”.

On je pojasnio da se u pismu namjere MMF-u nigdje ne traži usaglašen SSP, iako smatra da treba raditi na tome da se dođe do usaglašenog teksta.

– Mora se raditi na traženju kompromisa i rješenja za SSP, ali to ne znači da treba blokirati sve druge procese. Ukoliko bude uložen dodatni trud i napor, vjerujem da će doći do rješenja – istakao je Špirić.

On tvrdi da BiH ulazi u veoma rizičnu jesen, najrizičnije vrijeme od Dejtona, jer se prave greške sa nesagledivim posljedicama.

– U vrijeme kada je BiH pred velikim bezbjedonosnim izazovima, kada treba da realizuje Reformsku agendu, kada je na sceni velika izbjeglička kriza, kada se desio Breksit i sada kada su objavljeni rezultati popisa, prema kome Bošnjaka ima više od 50 odsto, pravo je pitanje da li je BiH na evropskom ili “Alahovom putu” – naveo je Špirić.

On je rekao da sve što se dešava u BiH vodi u dalju nestabilnost.

SRNA