U Bosni i Hercegovini je na pomolu nova afera u vezi sa gorivom.

Pojedini mediji objavili su informaciju prema kojoj je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH upozorila policijske agencije da je preko luke Ploče uvezeno 2.000 tona dizela D2 iz robnih rezervi Albanije.

Navodno, za sve je krivo jedno preduzeće iz Federacije BiH koje prodajom nafte i naftnih derivata ostvaruje višemilionski profit.

Kupljena po mizernoj cijeni, izuzetno lošeg kvaliteta i nekoliko decenija stara nafta iz robnih rezervi Albanije navodno je uvezena u BiH. Iako je zbog svega, navodno, reagovala i OBA, nijedna od agencija, ali ni luka Ploče, ni Naftni terminal FBiH, nisu potvrdili, ali ni demantovali informaciju prema kojoj je u BiH uvezeno 2.000 tona, odnosno oko 50 hiljada punih rezeorvara goriva izuzetno lošeg kvaliteta, koji bi mogao biti poguban za četvorotočkaše.

S obzirom na to, da postoji ozbiljna sumnja kako bi dizel D2 uskoro na pumpama mogao da se nađe pod oznakom Euro4 očekivala se detaljna istraga agencija u BiH. SIPA navodno nije dobila nikakvo upozorenje od OBA, ali određene mjere su nakon navoda u medijima, ipak preduzete, tvrde u saopštenju. Istovremeno domaći naftaši upozoravaju, opasnost postoji, a dizel D2 lošiji je čak i od lož ulja.

Aleksandar Ivanković, načelnik Uprave marketinga Optima grupe, kaže da u poređenju parametara po sumporu, da je to derivat najsličniji lož ulju.

Kako je niz afera pokazao da kroz granice BiH curi nekvalitetno gorivo i da niko zapravo nije siguran šta pokreće četvorotočkaše na ulici, u Optima grupi, jedinoj domaćoj rafineriji, ali i u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima savjetuju strože kontrole.

“Inspekcijska tijela na nivou BiH i Republike Srpske trebalo bi da obavljaju svoj posao i ukoliko ovakvo gorivo dospije na tržište, odgovorni bi trebalo da budu sankcionisani za nelegalnu radnju – šverc ovakvog goriva”, saopštila je Grupacija.

Uvoznici goriva u BiH, za razliku od zemalja regiona, nemaju zakonsku obavezu da uvezeno gorivo skladište na terminalima. To, praktično, znači da kada cisterna s uvoznim gorivom pređe granični prelaz, ona može direktno da ide na benzinsku stanicu bez prethodne kontrole kvaliteta.

Ivanković ističe, da se prema njihovim podacima od sveg uvoza u BiH kontroliše tek 2 odsto.

S druge strane, u Inspektoratu uvjeravaju da su kontrole redovne i da se obavljaju u skladu sa zakonom. Tako su tokom prošle godine kontrolisali 1.102 uzorka od kojih samo 13 nije bilo ispravno.

Dućanka Makivić, portparolka Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, rekla je da uzorke uzimaju  u okviru ljetnog i zimskog monitoringa i to tako da inspektori uzimaju po jedan uzorak goriva koji se prometuje na stanici.

Kontrola na granici obavlja se za svakog uvoznika pojedinačno, na osnovu podataka o uvozu iz prethodne godine. Ali, i tome su uvoznici stali u kraj, pa tako jedne godine gorivo uvoze preko granice Federacije BiH, a druge kroz Republiku Srpsku.

RTRS