Krivo sjedi, al’ pravo besjedi, kaže srpska narodna izreka. Bilo bi dobro da se, prije nego što je dao izjavu o snimku spaljivanja zastave Srbije “negdje u BiH”, sa tom narodnom mudrošće konsultovao ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin.

Da jeste, valjda mu se ne bi dogodilo da da izjavu koja se ne može nazvati drugačije nego diplomatskim skandalom bez potrebe. Koji će izazvati dalje pogoršanje odnosa između Beograda i Sarajeva.

Kako su prenijeli mediji, Vulin je izjavio da je spaljivanje srpske zastave “nečuvena provokacija i uvreda” i da od nadležnih u BiH očekuje da sprovedu istragu. A, ukoliko to ne urade “mogu biti sigurni da će nadležne službe Srbije učiniti sve da do istine dođemo mi”, jer “nema potrebe da čekamo još godinu dana da saznamo ko je spaljivao srpsku zastavu i prijetio čitavom srpskom narodu”.

On je istakao da je malo većih uvreda koje jedan narod i zemlja mogu da dožive nego što je spaljivanje zastave, jer je “zastava svetinja naroda i simbol svega za šta su naši preci živjeli kao i slobode zbog koje Srbija živi”.

Zamislimo da se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem maskirani mladići, sa četničkim obilježjima, na nepoznatoj lokaciji spaljuju zastavu BiH. Uz zvuke Marša na Drinu. I da neko od zvaničnika u Sarajevu izjavi ovo što je izjavio Vulin: da će nadležne službe BiH, ukoliko to Srbija ne uradi, preuzeti stvar u svoje ruke.

Ministar Vulin bi oštro osudio takvu reakciju zvaničnog Sarajeva, nazvao je provokacijom i najavom ugrožavanja teritorijalnog suvereniteta Srbije. I bio bi u pravu. Kao što je njegova izjava najava ugrožavanja suvereniteta BiH.

Nedopustivo je, krajnje neodgovorno, da ministar jedne države prijati da će njeni nadležni organi preuzeti istragu na teritoriji druge, međunarodno priznate, države. A, BiH to jeste. Od takvih izjava uzdržavaju se čak i ministri SAD, Engleske, Francuske…Velikih sila, čije policije po drugim državama vršljaju kao po svom dnevnom boravku, ali se time ne hvale. Rade to u tajnosti.

Tim prije što ovo Vulinovo “junačenje” nema realnu podlogu. Daleko od toga da su srpske obavještajne i bezbjedonosne službe slabe, ali daleko i od toga da su toliko jake da mogu uspješno da vrše istragu na teritorijama drugih država.

Da mogu, ne bi se dogodilo da se godinu dana poslije pokušaja linča premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici ne zna ni ko je to organizovao, ni ko su lica koja su neposredno ugrozila Vučićev život.

Ne kažem da srpske službe, prikupljanjem obavještajnih podataka, koristeći doušnike i policiju Republike Srpske ne treba da se bave otkrivanjem pozadine ove provokacije i njenih aktera. Ali, bez medijske pompe, bez prijetnji drugoj državi i uz poštovanje bezbjedonosnih prioriteta. Jer, od spaljivanja njene državne zastave u nekoj šumskoj nedođiji veću prijetnju bezbjednosti Srbije i veću uvredu srpskom narodu predstavljaju odlazak Čedomira Jovanovića u Srebrenicu i njegovo trabunjanje da je tamo počinjen genocid.

Ova Vulinova izjava ima još veću težinu ako su u vidu ima činjenica da je ona data prije nego što je jasno utvrđeno da je sporni video snimak, na kojem dvojica maskiranih muškaraca, sa oružjem, spaljuju zastavu Srbije, uopšte načinjen u BiH. Najvjerovatnije da jeste, ali možda i nije.

Ko zna, možda se sporna provokacija odigrala i na teritoriji Srbije. Npr. u okolini Novog Pazara.

Tačno je da je spaljivanje državne i nacionalne zastave uvreda za tu državu i njen narod, kao što to tvrdi Vulin. Ali,  tačno je da ni mi Srbi u tom sportu nismo cvijećke. Posljednjih godina na teritoriji Srbije bilo je više slučajeva spaljivanja zastava tuđih država. Bez maski. U centru Beograda, pred televizijskim kamerama.

Kad god mu se učini da su ga mediji zaboravili Vojislav Šešelj nađe povod da organizuje javno spaljivanje nečije zastave. Kako sam izjavljuje, najljepše ga grije vatra od hrvatske šahovnice, pa nju najčešće i spaljuje, ali nije mu mrsko ni kad pucketaju i neke druge zastave.

Nije zgoreg podsjetiti i da je ova Vulinova izjava potpuno suprotna regionalnoj politici vlade Srbije i retorici Aleksandra Vučića, kojeg je, ko zna koliko puta, jezik zasvrbio da o nekim antisrpskim provokacijama u BiH, Hrvatskoj ili Crnoj Gori da i mnogo žešće izjave od ove Vulinove, ali se uzdržao zato što zna da od ovakvih izjava Srbija ne može da ima nikakvu korist.

A, šteta je zagarantovana.

Press