Svakodnevna žustra šetnja može smanjiti rizik od srčanih bolesti za četvrtinu kod žena mlađih od 50 godina, pokazalo je novo istraživanje.

Stručnjaci kažu da nije važno kako vježbate, sve dok to činite barem dva i po sata nedjeljno.

Čak i gojazne žene mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja vježbanjem.

Koristi fizičke aktivnosti za zdravlje srca su dobro poznate, ali je većina istraživanja sprovedena na sredovječnim ili starijim ljudima.

Iako je smrtnost usljed srčane bolesti relativno niska kod žena starosti između 25 i 54 godine, nije primjećen pad broja onih koje su takva oboljenja ipak ubila, pokazala je studije Američkog udruženja za prevenciju bolesti srca, objavljena u časopisu “Circulation”.

Profesor Andrea Čomistek sa Univerziteta u Indijani kaže da je njihov cilj i bio da provjere mogućnost prevencije takvih bolesti kod mlađih žena.

“Željeli smo da saznamo šta mlade žene mogu učiniti kako bi smanjile šanse da dobiju bolest srca”, kaže ona.

Među ženama starosti između 27 i 44 godine, koje su učestvovale u studiji, otkriveno je da su one koje su u slobodno vrijeme imale najviše fizičke aktivnosti imale 25 odsto manji rizik od bolesti srca.

Aktivnost nije morala da bude intenzivna, da bi od nje bilo koristi, pa istraživači kažu da su efikasnije čak i nešto žustrije šetnje.

Istraživanje je zasnovano na učestalosti, trajanju, intenzitetu i tipu fizičke aktivnosti među više od 97.000 žena.

Agencije