Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da je BiH suočena sa velikim problemima i smatra da nije bila u većem glibu nego što je danas.
Dodik je u Gradišci, komentarišući izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića da će Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu biti riješeno početkom septembra, rekao da je Zvizdić poznat po promašenim izjavama i promašenim politikama.

“Činjenica da je neko već pregovaranu politiku vezanu za MMF doveo u pitanje nepotpisivanjem, te da je od osam učesnika šest potpisalo, a dva nisu, govori o tome da je to spekulacija i ucjena”, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske ocjenjuje da evropski put ne može da bude na fonu toga da Republika Srpska gubi svoju poziciju.

“Srpska ima jasan odnos prema mehanizmu koordinacije. Tamo ne može da se desi da odlučuju prisutni, a da se desi, hipotetički, da nije prisutan neko iz Srpske i da je to valjana odluka. Naravno da ne može, ni u kakvim uslovima. To se mora promijeniti, kao i činjenica da ne može predsjedavajući Savjeta ministara da predsjedava tijelima za koja nije nadležan”, naveo je Dodik.

Činjenica je, kako je rekao, da evropske prakse moraju da se uvaže i u BiH, a to je da u predstavljanju ka Evropi ne mora da bude neko iz Savjeta ministara, nego može da bude i neko iz entitetskih vlada, kako se postigne dogovor, kao što je praksa u NJemačkoj, Španiji i drugim složenim zemljama.

“Kada Zvizdić shvati da je to potrebno, onda ćemo imati evropski put”, istakao je Dodik.

Dodik je ocijenio da, što se tiče Evrope, njoj treba neki uspjeh, kao što je priča o BiH, da joj nakon Bregzita i mnogo čega što se dešava, treba neki optimizam.

“Ali, to ne znači da mi ovdje moramo da budemo žrtve tog jednog ambicioznog plana da Srpska prihvati gubitak svojih prava i nadležnosti i da se navodno kreće ka Evropi, to za nas nije Evropa, nego gubilište”, dodao je Dodik.

Dodik je poručio da Srpska može da se kreće ka Evropi ako je vidljiva u onom dijelu u kome ima prava i nadležnosti.

“Sedamdesetdva odsto pitanja za evrointegracije su isključivo iz nadležnosti Srpske. Mi smo favorit evrointegracija sa stanovišta nadležnosti i u tom pogledu hoćemo da budemo poštovani”, naglasio je Dodik.

SRNA