Dok Srpska i Srbija tuguju za žrtvama hrvatske akcije “Oluja”, hrvatska vlast već 21 godinu slavi. Nedaleko od zvanične državne ceremonije proslave “Oluje” uz ustaške pjesme i povike “Za dom spremni” zapaljena je zastava Srbije.

Kako prenosi Index.hr dvojica muškaraca uhapšena su zbog paljenja zastave. Riječ je o 44-godišnjaku i 27-godišnjaku koji su privedeni na ispitivanje.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu hrvatskoj ambasadi u Beogradu povodom paljenja zastave.

zapaljena srpska zastava

Sa skupa u Kninu, koji nije prošao bez ekstremističkih izliva, Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je da je “Oluja” bila politički opravdana, etički čista i, kako je naglasila, briljantno izvedena. Bivši premijer Zoran Milanović kaže da je proslava “Oluje” danas u Kninu ličila na stranačku zabavu HDZ-a.

Dvedestjednu godinu od najvećeg egzodusa Srba u Kninu, mnogo toga nije se promijenilo. Svečani defileji, podizanje zastave na tvrđavi, veličanje “Oluje” i prigodni govori. U Kninu svi jedinstveni – tamo nije bilo zločina. Bilo je govora o svemu samo ne o srpskim žrtvama – 1922 poginulih i više od dvije hiljade nestalih civila, za državni vrh Hrvatske čini se nisu važni podaci. Sa govornice u Kninu prisutnima su se prvo obratili predstavnici tzv. branitelja pomalo neobičnim, ali za Hrvatsku uobičajenim rječnikom za takve prilike.

– Ispričavam se svima onima kojima nismo mogli pomoći u odbrani od srbočetničkih hordi, kome nismo mogli spasiti živote. Najviše se ispričavam tebi moj narode što nismo odradili posao do kraja pa sada moraš trpjeti ovakva s**** i uvrede u vlastitoj državi – ovim riječima je “branitelj” Ivica Glavota pozdravio okupljene.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je da je Hrvatska stvorena pobjedom hrvatskog naroda.

– Uvjerena sam da će među hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti s vremenom još više sazrijevati svijest da ih je upravo “Oluja” rasteretila od teškog utega srpskih projekata i konfrotacijama povjesnim interesima hrvatskog naroda – rekla je ona.

Nakon govora, nije dugo trebalo da se čeka na ustaški dernek. Takozvana Hrvatska deveta bojna marširala je gradom i urlala “Za dom spremni”. Nisu izostale ni ustaške pjesme. Sve to posmatrala je hrvatska policija nijemo, a oficiri hrvatske vojske u svečanim uniformamam podizanjem ruke pozdravljali su pjevanje ustaških pjesama: “Evo zore, evo dana, evo Јure i Bobana. Ona viče ajme meni – kliče Za dom spremni”.

Dok u Hrvatskoj 5. avgust slave, za Srbe ovo je dan sjećanja na egzodus i etničko čišćenje čije se posljedice osjećaju i danas. Za samo četiri dana hrvatska vojska sa vjekovnih ognjišta protjerala je više od 250 hiljada Srba, dok je tokom devedesetih iz Hrvatske protjerano oko 400 hiljada Srba. U srpskim očima to je najveće etničko čišćenje u Evropi, poslije Drugog svjetskog rata.

Od kada je hrvatska predsjednica iz Banskih dvora izbacila Titovu bistu, u Hrvatskoj se samo ređaju dešavanja kojima se na najmonstuozniji način vrijeđaju Srbi. Po drugi put poništena je presuda Branimiru Glavašu, Stepinac je i sudski rehabilitovan, a u prisustvu ministara Vlade Hrvatske podignut je spomenik ustaškom teroristi Miri Barešiću. Sve učestalije veličanje ustaštva u Hrvatskoj, veći je problem za Hrvate nego za Srbe, smatraju istoričari.

– Oni se definitivno odriču najboljeg dijela svog naslijeđa antifašizma. Sve dobre stvari u Hrvatskoj istoriji vezane su za zajedništvo sa Srbima – Ban Јelačić, antifašistička borba, uskoci… Oni kad odbace veze sa Srbima i kad odbace antifašizam šta ostaje? Ništa – kaže istoričar Predrag Marković.

Ono što nikad ne odbacuju, jeste to da su Srbi uvijek dežurni krivci za sve. Ide se čak dotle da su odgovorni i za lošu ekonomiju, pa do požara u vrijeme turističke sezone. Nije bilo banalnog povoda, a da se ne upre prstom na potpuno desetkovan srpski korpus u Hrvatskoj.

– Nekad dođe do katarze, nekad dođe do svijesti šta je sve urađeno u Hrvatskoj, međutim problem je ako se to shvati kao normalnost i problem je ako nemate nikakav osjećaj griže savjesti za nešto što je učinjeno i urađeno – smatra istoričar Mile Bjelajac.

Završetak službene ceremonije u Kninu, označio je početak ustaškog orgijanja po kafićima koji će večeras kulminirati koncertom kontroverznog Marka Perkovića Tompsona. Poznato je da on u svojim pjesmama veliča NDH i zločine nad Srbima. Ove godine Perkovićev koncert biće uživo praćen i kamerama Hrvatske radio-televizije.

RTRS