U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za Srbe stradale u Hrvatskoj i BiH, kojem je prisustvovao ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

U prepunoj crkvi parastos je služio vikarni episkop Arsenije, koji je u obraćanju okupljenom narodu rekao da treba opraštati, ali ne zaboravljati.

On je podsjetio da je u hrvatskoj akciji “Oluja” poginulo više od 1.800 Srba, a više od 200.000 napustilo svoje domove.

“Proteklih 20 godina je prošlo sa bolom i prazninom koje ništa ne može popuniti, ali sa nadom u vaskrslog Hrista nadamo se da ćemo se ponovo susresti u Njegovoj radosti”, rekao je vladika Arsenije.

On kaže da se danas treba sjetiti svih stradalih Srba, koji su živote dali za slobodu štiteći svoje domove i živote i koje ne treba zaboraviti.

“Gospod nas poziva da praštamo, ali da ne zaboravimo. Molimo Gospoda da se nikad ne ponovi ono što smo preživjeli. Ne mrzimo nikoga jer mi smo hrišćanski narod koji prašta i koji voli mir i slobodu”, rekao je vladika Arsenije, navodeći da treba graditi budućnost u miru i toleranciji, zajedno sa drugim narodima na ovim prostorima.

Nakon parastosa Vulin je, u pratnji predsjednika Saveza Srba u regionu Miodraga Linte, položio vijenac na spomen-ploču Srbima stradalim u oružanim sukobima na prostorima bivše Јugoslavije.

obiljezavanje oluje (2)

ZVONjENjEM ZVONA I SIRENOM U PODNE OBILjEŽEN POGROM SRBA

Zvukom zvona sa beogradskih hramova i jednominutnom sirenom tačno u podne Beograd je obilježio 21 godinu od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije potpomognute NATO-om – “Oluji”.

Neki od građana koji su se zatekli na ulicama srpske prijestonice zastali su na trenutak i tako učestvovali u obilježavanju Dana sjećanja na stradanje i progon Srba iz Krajine.

Centralna manifestacija povodom sjećanja na stradanje Srba u “Oluji” održana je sinoć u beogradskom naselju Busije u prisustvu više desetina hiljada građana, najvišeg državnog rukovodstva Srbije i Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i diplomatskog kora.

Hrvatski sudovi pravosnažno su za “Oluju” osudili samo jedno lice, dok je prvostepena presuda Pretresnog vijeća Haškog tribunala, koje je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača osudilo na dugogodišnje kazne zatvora kao članove “udruženog zločinačkog poduhvata” čiji je cilj bio trajno i prisilno protjerivanje Srba iz Krajine, poništena i oni su oslobođeni optužbe.

obiljezavanje oluje (3)

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na stradanje i progon Srba, centralnim ulicama Beograda danas je održana mirna šetnja, kojom je odata pošta srpskim žrtvama.

Ovom šetnjom poslata je poruka međunarodnoj zajednici da ne može biti pomirenja i trajnog mira u regionu ako se favorizuju i uvećavaju hrvatske, bošnjačke i albanske žrtve, a ponižavaju i negiraju srpske žrtve.

Učesnici šetnje su nosili transparent sa natpisom “I Srbi su žrtve”, a predvodili su ih muškarci obučeni u ličku narodnu nošnju. U koloni je bila istaknuta i slika poznatog vođe srpskih uskoka u borbi protiv Turaka serdara Stojana Јankovića.

Šetnja je krenula iz Crkve Svetog Marka, gdje je održan parastos svim Srbima stradalim u Hrvatskoj i BiH, a završena je nekoliko kilometara dalje, kod Sava centra.

Organizatori šetnje su Savez Srba iz regiona i Koalicija udruženja izbjeglica.

ODRŽANA MEMORIЈALNA AKADEMIЈA “I SRBI SU ŽRTVE”

U Beogradu je održana memorijalna akademija pod nazivom “I Srbi su žrtve” kojom je završeno obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba iz bivše Republike Srpske Krajine u hrvatskoj akciji “Oluja” prije 21 godinu.

Akademiji su, između ostalih, prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, šef Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i lider Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Na početku memorijalnog skupa, nakon intoniranja himne Srbije “Bože pravde”, prisutni su minutom ćutanja odali počast stradalim Srbima.

Uslijedio je umjetnički program u kome su nastupili ansambl “Vidovdan” i operski solista Ana Sinicki, glumci Јasmina Stojiljković, Maja Kolundžija Zoroje i Ivan Vučković, pjevačka grupa “Srpski glasovi” i Kulturno-umjetničko društvo “Krajina”.

Glumci su kazivali odlomke iz dramskog teksta “Đe ćemo sad?”, te “Ispovest krajiške majke”, “Razgovor sa knezom Lazarom”, a pjevane tradicionalne i duhovne pjesme.

Memorijalna akademija u beogradskom Centru “Sava” održana je u organizaciji Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji i Saveza Srba iz regiona.

U Banjaluci će biti održana projekcija danskog dokumentarnog filma “15 minuta – masakr u Dvoru”.

Srpska i Srbija, održale su centralnu manifestaciju sinoć u Busijama kod Zemuna.

SRNA/RTRS