Epilog saobraćajne nesreće koja se prije dva dana dogodila na prevoju Rogoj kod Trnova su dvije osobe u komi te dvije s teškim tjelesnim povredama.

Teško povrijeđena i životno ugrožena Aldijana Ratković (28) je pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a usljed jake kiše i klizave ceste Aldijanin brat je na prevoju Rogoj izgubio kontrolu nad vozilom. Prema riječima njihovih članova porodice, ishod je bio stravičan.

Automobil je završio pod šleperom, a četiri osobe su, u samo nekoliko sekundi, dovedene na rub smrti. Građani koji su se zatekli na mjestu nesreće pozvali su službu Hitne pomoći, navodeći dežurnima da se radi o strašnoj saobraćajnoj nesreći.

“U nekoj normalnoj zemlji, u pomenutim okolnostima, Hitna pomoć bi hitno stigla na mjesto nesreće, kod nase se desilo da Hitna pomoć stigne nakon sat i po. S nadom i olakšanjem, građani su gledali kako pristiže automobil iz kojeg su, na kraju, izašli samo medicinska sestra i vozač. Ljekara s njima nije bilo, a medicinska sestra je uputila poziv kolegama tražeći pomoć. Aldijana je, nakon sati čekanja, ‘hitno’ prebačena u Foču, a zatim hitno upućena za Sarajevo. Blizu Miljevine, u vozilu Hitne pomoći koje se kretalo prema Sarajevu, nestalo je kisika pa se vozilo ponovo uputilo ka Foči po kisik”, navode za Klix.ba članovi porodice.

Aldijana Ratković, njena majka i brat, smješteni su u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i nalaze se u teškom stanju. Otac je prevezen u bolnicu u Goražde, a Aldijana je, usljed nesreće, zadobila teške tjelesne povrede, ima otekline na mozgu i niz drugih povreda te je životno ugrožena.

Miroslav Ristanović, direktor Doma zdravlja Foča pojašnjava da je ekipa Hitne pomoći upućena odmah po primanju poziva.

“Nas je pozvala policija oko 18 sati i 15 minuta. Nesreća je bila na Rogoju, koji pripada Opštini Trnovo. Od Foče do Rogoja je 50 kilometara, prema mojim informacijama oni su unesrećene prevezli do Foče u roku od dva sata. Mi smo imali kompletnu ekipu uključujući i doktora. Na mjestu nesreće smo zatekli ekipu iz Trnova koja nije imala doktora”, kaže Ristanović.

Ekipa iz Foče na mjesto nesreće je došla u isto vrijeme kao i ekipa iz Trnova koje se od Rogoja nalazi jedva 10-ak kilometara.

Unesrećeni su prevezeni u Univerzitetsku bolnicu u Foči, a Ristić kaže kako oni nakon toga nemaju podatke o pacijentima.

“Iz bolnice u Foči pacijente je za Sarajevo vjerovatno prevozilo sanitetsko vozilo bolnice, a ne Doma zdravlja”, dodaje Ristić.

Aldijanin brat ima nekoliko polomljenih pršljenova i niz teških fraktura po cijelom tijelu, a stanje oca i majke je takođe teško.

Klix