Dejtonski Ustav nije ‘švedski sto’, poručili su iz OHR-a vlastima u Srpskoj, dan nakon što su i zvanično počele pripreme za održavanje referenduma. U pisanom odgovoru za ATV – poručuju da visoki predstavnik pažljivo prati razvoj situacije i da drži sve opcije otvorenim u smislu mandata koje ima.

Savjetuje organizatore da referendum ostave po strani jer ne može da utiče na sudske odluke.
Zbog, kako kaže, napada na ustavni poredak BiH predsjednik Građanske inicijative Reuf Bajrović podnio je krivične prijave protiv Milorada Dodika i svih članova Republičke komisije za provođenje referenduma. Od SIPE traži čak i njihovo hapšenje.

“Tražimo da se državno tužilaštvo uključi i da se privedu, dakle uhapse navedene osobe, s obzirom da su saučesnici u pokušaju rušenja ustavnog poretka. Bosanskohercegovački Krivični zakon vrlo jasno propisuje kazne za rušenje ustavnog poretka i tražimo da institucije sistema reaguju”, rekao je Bajrović.

Milorad Dodik nije se oglašavao zbog krivične prijave, ali je zbog referenduma o Danu Republike pisao ambasadoru Velike Britanije. Nije mu jasno, kako piše, pod čijim je pritiskom Edvard Ferguson promijenio mišljenje o referendumu i zašto njegova država može da ga koristi kao vrhovno demokratsko sredstvo, a Republika Srpska ne može.

Tako ne misle i bošnjački političari koji su još sinoć osudili zaključke prve sjednice republičke komisije za provođenje referenduma. Nakon večere sa, o referendumu ćutljivim Draganom Čovićem, Fahrudin Radončić ga je nazvao antidejtonskim. 25. septembar je Stranci demokratske akcije na sinoćnjem okupljanju bio jedina tačka dnevnog reda.

“Kolegij SDA smatra da je najavljeni referendum odnosno odluka NSRS, da to predstavlja do sada najflagrantnije kršenje ustava BiH i Dejtona od vremena kada je taj sporazum potpisan”, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Zbog najavljenog referenduma Ramiz Salkić okuplja Koordinaciju bošnjačkih političkih predstavnika u Republici Srpskoj. Kod potpredsjednika će sutra doći poslanici kluba “Domovina”, delegati kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, sa imenovanim bošnjačkim predstavnicima u Republici Srpskoj.

ATV