Lepota sveta leži u njegovoj ranozlikosti. Ne postoje dve identične jedinke (osim ako nisu jednojajčani blizanci) i to je ono što svet čini raznolikim i lepim. Ipak koliko god se razlikovale od jedinke do jedinke, postoji nekolliko tipičnih oblika očiju pod koje možemo svi da se svedemo. Svaki oblik ima neku svoju lepou i čar, a određivanje vašeg ključno je za sferu šminkanja.

Da biste znale kako da makeup proizvodima na najbolji način istaknete svoj pogled, jako je bitno da ustanovite kakav oblik očiju imate i njemu prilagodite način šminkanja.

1. Uvučene oči – Ovakve oči su obično krupne, a karakteriše ih veća uvučenost u skeletni sistem lobanje. Čeona kost deluje izbačenije, pa se stvara iluzija upadljivijih obrva, tačnije pregiba oka (orbitalno luka). Kada se šminkate senke na kapcima se i ne vide kada otvorite oči. Ključan makeup proizvod za vas je zato maskara kojom ćete izvući trepavice i tako istaći oči. Pošto vam trepavice kada otvorite oči blago dodoruju orbitalni luk trebalo bi da koristite vodootpornu maskaru kako ne bi došlo do razmazivanja.

2. Spušteni kapci – Ono što je karakteristično za ovaj oblik očiju je punija orbitalna kost, tačnije više kože koja kada otvorite oči pada na pokretni deo kapak i potpuno ga sakriva. Oči zbog toga deluju sitnije nego što jesu. I u šminkanju ovog oblika očiju ključna je maskara, jer se pokretni deo kapka, odnosno senke na njemu neće ni videti.

3. Izbačene oči – Ovaj oblik je u potpunoj suprotnosti sa prethodnim. Orbitalna kost je visoko podignuta, pokretni deo kapka je jasno vidljiv i oči deluju kao da su blago ispupčene. Vi imate neograničen broj mogućnosti kada je šminkanje u pitanju, ali da kapci ne bi ,,nadglasali” vaše oči, nanosite tamne senke koji će ih vizuelno umanjiti. Uz ovaj oblik očiju odlično ide smokey eye.

4. Podignute oči – Ovo je bademasti oblik očiju koji karakeriše linija koja ide na gore na spošaljnim uglovima očiju i smatraju se najzahvalijim za šminkanje. Donji kapak je naglašen i deluje kao da je duži od gornjeg. Za ovakav oblik očiju preporučuje se ,,ogledalo šminkanje, odnosno boje koje nanosite na gornji, preslikano treba da nanosite i na donji kapak, s tim što bi tamnije nijanse trebalo da budu na spoljašnjem uglu.

5. Spuštene, ,,tužne” oči – Suprotno od prethodnog tipa linija gornjeg kakpka ovih očiju na spoljašnjem uglu ide na dole. Ddonji kapak je manje upadljiv i deluje kraće od gornjeg. Savršeno šminkanje ovog oblika očiju jeste izvlačenje mačkastog efekta. Cilj je da se godnji kapak podigne i izduži na gore.

6. Bademaste oči – Za ovaj oblik očiju se smatra da je najpravilniji. Sam naziv, tačnije oblik badema na koji upućuje ukazuje na pravilne proporcije ovih očiju. Oko je najšire na sredini, dok se ravnomerno sužava kad unutrašnjem i spoljašnjem uglu. Unutrašnja i spoljašnja tačka kapka stoji u istoj ravni, tj. oči nisu ni podignute, ni spuštene (,,tužne”). Za ovakve oči nema posebnih pravila kada je u pitanju šminkanje. Generalno možete da nosite svaki makeup!

POZICIONIRANJE OČIJU

Osim oblika samih očiju ključno je njihovo pozicioniranje na licu, odnosno d ali su oči približene ili udaljene u odnosu na neku ,,normalnu’ razdaljinu koja podrazumeva da je razmak između očiju jednak dužini oka.

1. Približene oči – Razmak je kod ovog tipa očiju manji od širine oka i oči su pozicioniranje bliže korenu nosa. Cilj šminkanja ovakvih očiju je da se vizuelno stvori veći razmak između unutrašnjih uglova, što ćete učiniti nanošenjem svetlijih senki sa šimerom ili bez.

2. Razmaknute oči – Suprotno prethodnom tipu kod ovih očiju razmak između unutrašnjih uglova je veći od dužine oka. Cilj šminkanja je da smanji taj razmak što se postiže nanošenjem tamnijih senki.

VELIČINA OKA

Osim prema obliku oči se mogu podeliti i prema veličini na krupnije ili sitnije. Svaki oblik može biti krupan ili sitan. Kada je šminka u pitanju logično je ćemo sitne oči pokušati da učinimo krupnijim, dok krupne možemo i vizuelno smanjiti ukoliko želimo.

Dnevno