Mirisi i sjaj tamjana

Tamjan je aromatska kristalna smola koja se dobiva iz drveta bosvelija, koje raste u područjima Azije i Afrike. Jedan je od najstarijih mirisa. Korištenje tamjana zabilježeno je pretežno u obrednom kontekstu. Oduvijek se smatrao simbolom svetosti, ali i simbolom pobožnosti i klanjanja, kao i simbolom molitve. Prema svojim aromatskim i terapeutskim svojstvima tamjan ima i druge uloge.

Tražen kao zlato

Prije 5000 godina na Arapskom poluotoku i u sjevernoj Africi tamjan je bio vrijedan gotovo koliko i zlato, njime se trgovalo u kolijevkama civilizacije. Paljenje tamjana tijekom religijskih obreda prakticiralo se još u doba Asirije. Egipćani su ga  upotrebljavali u religijskim obredima i u procesu balzamiranja, gdje je bio jedan od ključnih sastojaka. No, upotrebljavali su ga i u medicini za pospješivanje zarastanja ozljeda, te u kozmetici. Trgovci su raznosili tamjan po cijelom svijetu, a načini njegova korištenja su se prenosili s generacije na generaciju pa se tako danas, osim u vjerskim obredima, tamjan upotrebljava i u aromaterapiji za smanjenje stresa, te u industriji parfema.

Brojne ljekovite svrhe

Eterična ulja tamjana upotrebljavaju se u aromaterapiji i aroma masaži. U aromaterapiji tamjan se upotrebljava za ublažavanje stresa, napetosti i depresije. Svoju primjenu ima ne samo u aromaterapiji, kozmetici i religijskim obredima, već i u liječenju. Tamjan je od davnina poznat kao lijek. Najstarije svjedočanstvo njegove ljekovitosti potječe još od starih Egipćana. Na jednom papirusu iz 1600. g. pr. Kr. pojavljuju se zapisi o medu i tamjanu kao ljekovitim mastima.

Na Bliskom istoku, tamjan se od davnina upotrebljava za održavanje zdravlja usne šupljine. Zbog svojih antimikrobnih svojstava tamjan sprječava infekcije. Na Zapadu tamjan je najviše poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Upravo bosvelijske kiseline, koje su najvažniji sastojak tamjana, imaju protuupalno djelovanje i učinkoviti su u ublažavanju bola uzrokovanog artritisom.

Tamjan poboljšava cirkulaciju i protok krvi kroz krvne žile oštećene upalom što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom. Potvrđeno je da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprečava bolesti krvnih žila i smanjuje razinu kolesterola.

Terapija uljem tamjana pozitivno djeluje na dišne putove i olakšava bronhitis, astmu, upalu sinusa, česte prehlade i alergije. Ova biljka ima svoju primjenu i u njezi kože, pa tako pomaže kod akni, ožiljaka, strija, bora i rana.

Treba podsjetiti da se tamjan u te svrhe upotrebljava stotinama godina i da nisu zabilježene nuspojave. Toksikološka istraživanja potvrdila su da su ekstrakti tamjana sigurni za upotrebu. No, ne bi trebalo upotrebljavati čisto ulje tamjana, nego razrijeđeno s baznim uljem ili vodom.

Tamjan ne trebaju uzimati trudnice, dojilje i osobe sa visokim krvnim tlakom, iz razloga što tamjan ima utjecaj na cirkulaciju.