U jeku sezone slava i ove godine provlači se jedno od čestih pitanja, a to je pušenje cigareta na slavi, a posebno u kućama domaćina koji su nepušači.

Da li je u redu na slavi pušiti cigarete? S obzirom na to da su obično među gostima i nepušači, često su mnogi u dilemi da li bi pušačima trebalo zabraniti da u istoj prostoriji puše cigarete. Takođe, ukoliko su domaćini nepušači, da li je u redu goste zamoliti da svoju potrebu za nikotinom zadovolje na nekom drugom mjestu, poput prozora ili terase.

Ono o čemu mnogi polemišu jeste pitanje da li je u redu da pušači puše u prostoriji u kojoj ima djece. Ukoliko su domaćini nepušači, potrebno je uzeti u obzir i vrijeme koje bi im bilo potrebno da kuću ili stan proluftiraju od duvanskog dima, a ukoliko imaju i djecu, stvar je daleko gora.

Osim ovog problema, postoji još veći, a to je da sveštenici poručuju da tamo gdje se slavi, ne smije da se zapali cigareta. Jedini dim koji treba da se osjeti jeste miris tamjana i da ga ne treba miješati sa mirisom nikotina.

Takođe, ljudi su svjesni da cigarete mnogi ne mogu da ostave zbog posta, ali da se ne smije pušiti prije pričešćivanja.

Podsjećaju da je cilj posta očišćenje tijela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tijela, a iznad svega proslavljanje Boga.

Djeca do sedme godine ne moraju postiti, a mogu se pričestiti. Poslije sedme godine, treba ih pomalo uvoditi dan-dva da poste, kad roditelji procjene da je vrijeme, a da se ne pretjera i ne stvori kod djece kontraefekat i odbojnost od posta.

– Na bogosluženju se pali tamjan i kako sluge grijeha da ne smisle neko svoje kađenje – pušenje? Prvo je prijatno Bogu, drugo treba da bude prijatno Božijem neprijatelju – đavolu, prenosi Novosti Magazin.

Izvor: Srpskainfo