Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sastali su se u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović. Sastanku su prisustvovali i član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić i predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Tema sastanka bio je referendum o Danu Republike Srpske i poziv PIK-a vlastima u Srpskoj da referendum ne bude održan.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izrazio je zahvalnost rukovodstvu Srbije za organizovanje sastanka.

– Izražavam zahvalnost za mogućnost da popričamo o svim važnim pitanjima. Na nama je odgovornost. Republika Srpska smatra da postoje određene spekulacije o Danu Republike, ali smo jedinstveni u stavu da odbranimo taj dan – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je ponosan na Srbiju.

dodik

Premijerka Srpske Željka Cvijanović rekla je da su ovakvi sastanci korisni i za Srpsku i za Srbiju.

– Korisno je da razgovaraju funkcioneri Republike Srpske i Srbije. Srbija se neće miješati, ima puno razumijevanja za sve što se događa u Republici Srpskoj, ali i u cijelom regionu. Ovo je naša odluka, mi smo opredijeljeni da idemo na refrendum, na način na koji smo se dogovorili – istakla je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je 9. januar bio i ostao ključni datum za srpski narod.

–  Mislim da Sarajevo treba da prihvati da je Srbima stalo do 9. januara i da ćemo naći način da sačuvamo taj dan. Da li će referenduma biti ili ne, odlučiće institucije Republike Srpske – rekao je Ivanić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je danas čuo dosta informacija koje nije znao.

– Izražavam zabrinutost, ne samo za BiH, već i za region i apelujem da ne dođe do zaoštravanja koje će nas vratiti nazad u `90-te. Refrendum može biti održan jer niko u NSRS nije podnio inicijativu da se promijeni odluka – rekao je Bosić.

Predsjednik i premijer Srbije istakli su u saopštenju nakon sastanka, da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta Republike Srpske.

Nikolić i Vučić osudili su organizovane napade pojednih zemalja regiona koji stižu protiv Srbije i srpskog naroda, kao i licemjerno ćutanje i traženje lažnih simetrija i ravnoteža od strane značajnog dijela međunarodne zajednice.

Nikolić i Vučić nisu pružili podršku, ali ni na koji način nisu željeli da utiču na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u Srpskoj povodom održavanja najavljenog referenduma. Srbija će bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene institucije.

dodik-vucic

Predsjednik Dodik prethodno je izjavio da nisu realna očekivanja da će se, poslije sastanka na Andrićevom vijencu, referendum otkazati iz tehničkih ili političkih razloga.

Istakao je da je 9. januar Dan državnosti Srpske, jer je Republika Srpska država, a BiH nije ništa.

“Ne činimo ništa što bi moglo ugroziti mir. Poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost. Nikakve priče o secesiji nema”, rekao je Dodik.

Mišljenje PIK-a u suštini odražava političku podršku kriminalu, koji su, kaže, činili visoki predstavnici, od prvog dana do danas.

dodik-delegacija rs u beogradu

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije na Andrićevom vencu.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije je rekao da je potrebno sa rukovodstvom Srbije razmijeniti mišljenje i poglede o referendumu o Danu Republike Srpske, kao i zajednički sagledati situaciju u BiH i regionu.

RTRS