Referendum ni na koji način neće dovesti u pitanje mir u regionu, ali će potvrditi dostojanstvo građana Republike Srpske, rekao je za novi broj magazina “NIN” predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Naglasio je da nije moguće odustajanje od referenduma o Danu Republike. Time se, smatra, ne krši Dejtonski sporazum. A referendum u Republici Srpskoj, kako tvrdi, neće nauditi Srbiji.

Referendum će biti održan 25. septembra, potvrdio je predsjednik Republike Srpske za “NIN”. Kaže da vjeruje da će instrumentalizovani Ustavni sud, BiH na čijem čelu je doskorašnji potpredsjednik SDA, donijeti privremenu mjeru i zabraniti taj referendum. Ali poručuje da to neće omesti Srpsku da se izjasni o Danu Republike.

– Mi ćemo i u tim uslovima ići na referendum, bez obzira na odluku CIK-a da nam ne dostavi ažurirane biračke spiskove, što je dužan po zakonu. To je konsenzus svih nas da do Nove godine donesemo novi zakon o praznicima i utvrdimo da je 9. januar Dan Republike i Dan državnosti Republike – rekao je Dodik.

Nije važno što je rezultat referenduma izvjestan, kaže Dodik. Ovdje se, smatra, radi o prezentaciji volje, koja mora da bude poznata, a ne pretpostavljena.T vrdi da datum kada je planirano održavanje referenduma nema veze sa lokalnim izborima, koji su sedam dana poslije.

– Ne ubirem ja poene, samo branim odluku Narodne skupštine i branim konsenzus postignut u Republici Srpskoj. U čemu je razlika da bude nedjelju dana poslije? Mislite da bi stranci o tome ćutali? Niko ne spori 25. septembar kao datum, spori referendum kao oblik izjašnjavanja. Prema tome to je čista spekulacija onih koji ne promišljaju o suštini – rekao je predsjednik Srpske.

Dodik podsjeća da ovaj referendum nema nikakve veze sa statusom i teritorijalnim pitanjima u BiH. Ima veze, kaže, samo sa demokratskom afirmacijom jednog prava, koje nikom drugom nije osporeno.

– Referendum na bilo koji način ne dovodi u pitanje mir u regionu. Republika Srpska nema nijedan razlog niti plan da bilo šta rješava nasiljem, destabilitzacijom, ratom. Ako Bakir Izetbegović ima neki drugi plan, branićemo se – rekao je Dodik.

Sasvim mi je dovoljno što zvanični Beograd niti podržava niti osporava referendum i da stoji iza onog što je glavni interes Republike Srpske, kaže Dodik. Tvrdi da su spekulacije da je opstanak na vlasti uslov da ostane na slobodi. Podsjeća da ga hapse već deceniju, a da je on slobodan čovjek.

RTRS