Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je “bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volgfang Petrič danas uglavnom poznat po tome što je bivši i što je odavno preuzeo ulogu plaćenog internacionalnog mešetara koji permanentno plasira gluposti”.

– Da išta zna o politici, Petrič danas ne bi bio bivši i ne bi se prodavao za hrpu novčanica – istakao je predsjednik Srpske odgovarajući na pitanje da prokomentariše Petričevu izjavu da njegova posjeta zvaničnoj Moskvi, samo tri dana uoči održavanja referenduma o Danu Republike Srpske, neće promijeniti činjenicu da “Dodik više nije partner za dijalog” i naglasio “ulogu Beograda i Zagreba, koju će konstruktivno ‘odigrati’ srpski premijer Aleksandra Vučića i Andrej Plenković, koji će, gotovo je izvijesno, biti novi premijer Hrvatske”.

– Prema našim izvorima iz “Dnevnog avaza”, za koji je dao intervju, Petrič je spreman da za nekoliko stotina maraka napadne koga god hoćete, a već par godina dežurni je lajavac protiv Srba i Republike Srpske kad god to plati političko Sarajevo – istakao je Dodik.

On je rekao da je “Petrič danas čovjek koga niko ništa ne pita i ne uzima za ozbiljno pa je stoga potpuno smiješno i blesavo da daje komentare na referendum u Republici Srpskoj, koji je naše ustavno pravo, i da on određuje ko je partner za dijalog.

Dodik je istakao da je još smješnije da komentariše njegovu zvaničnu posjetu Moskvi i susret sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

– Ovaj biši promašeni političar, a danas plaćeni mešetar i njegovi nalogodavci, moraju da znaju da će sudbinu Republike Srpske rješavati njen narod i niko drugi i da naše bratsko prijateljstvo sa Srbijom i Rusijom ne može pokvariti niko a najmanje zlonamjerne opaske bečkog konjušara čiji je boravak i službovanje u BiH ostavilo mrak i unazadilo ovu sredinu koja ni dan danas ne može da se oporavi od njegovih glupih poteza – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da pritisnut niskom mrzilačkom strašću, nakon što je po završetku mandata odbijen da neke njemu bliske firme dobiju posao u Republici Srpskoj, “Petrič se danas za jeftine pare pretvorio u sarajevskog udvoricu i drekavca koga niko ne sluša i koji uglavnom služi za podsmijeh”.

SRNA