Pravne i administrativne procedure mogle bi da zakomplikuju stupanje na snagu jučerašnje odluke Ustavnog suda da prihvati apelaciju Bakira Izetbegovića i privremeno zabrani održavanje referenduma.

Od načina na koji su sudije glasale, zavisi kada će odluka stupiti na snagu. Ukoliko je tačna informacija da su sudije iz srpskog naroda glasale protiv odluke, moglo bi se lako desiti da odluka postane pravosnažna tek nakon referenduma.

Odluka Ustavnog suda o privremenoj zabrani referenduma neće biti pravosnažna do datuma njegovog održavanja, ukoliko su sudije koje su glasale protiv, tražile izdvajanje svog mišljenja. Naime, prema zakonu potrebno je 15 dana da se njihovo mišljenje napiše i u vidu aneksa objavi zajedno sa odlukom Suda, a taj datum pada poslije 25. septembra i samim tim, ne utiče na referendum.

Bivši sudija Ustavnog suda Krstan Simić kaže da postoji mogućnost da su uz svoje protivljenje sudije izrazile stav o neslaganju i zatražile da iskažu svoje mišljenje zašto se ne slažu sa odlukom.

– Ako su tražili izdvajanje mišljenja, odluka Ustavnog suda ne postoji u vrijeme održavanja referenduma, i to ne sprečava da se referendum održi – rekao je Simić.

Prema informacijama koje su se pojavile u medijima, dvojica sudija iz srpskog naroda juče su glasali protiv, ali još nije poznato da li su tražili izdvajanje mišljenja. Nismo to uspjeli saznati od predsjednika Suda Mirsada Ćemana, kao ni drugih sudija, jer se nisu javljali na telefon. Odluka o ukidanju proslave Dana Republike 9. januara, koja je potvrđena jučerašnjim odbacivanjem zahtjeva Srpske za njeno preispitivanje, smatra struka, protivustavna je, jer sudije nisu sudile pravnoj normi nego istoriji, a to ipak, kažu, nije njihova nadležnost. A posljedice takve odluke već se, kažu, mogu pretpostaviti.

Ekspert za ustavno pravo Milan Blagojević kaže da ako bi sada bila provedena ta odluka, iako je neustavna, “odatle je samo korak do sljedeće odluke, da se i ime ukine, jer će biti ista argumentacija da to ime ne odgovara Bošnjacima i Hrvatima”.

Čudno je, smatraju stručnjaci, kako strane sudije u zemljama iz kojih dolaze imaju jedna mjerila, a u BiH druga. Tako sudija Margita Nikolovska, u svojoj Makedoniji državni praznik proslavlja na vjerski praznik Svetog Ilije, 2. avgusta i to nije problem, ali, kažu, kada dođu u BiH to postane problem.

RTRS