Profesor ustavnog prava Mile Dmičić rekao je da BiH nema ustavne nadležnosti da reguliše pravnu materiju koja se tiče republičkog referenduma.

Dmičić je za odluku Ustavnog suda BiH rekao da je riječ o političkoj, a ne pravnoj odluci, te da se ponovo desilo preglasavanje srpskih sudija.

On je poručio da jedino Narodna skupština Srpske na osnovu ustava i zakona o referendumu i građanskoj inicijativi može donositi odluke vezane za održavanje republičkog referenduma.

“To govorim u smislu očuvanja ustavnih načela o podjeli nadležnosti između zajedničkih organa BiH i entiteta, odnosno Republike Srpske”, objasnio je Dmičić.

On je rekao da je odluka Ustavnog suda donesena, ali da će se Narodna skupština Republike Srpske o njoj izjasniti, jer je privremena mjera donesena a da se nije vodilo računa o stvarnom stanju.

“Po tome kako je pravno obrazložena, možemo je smatrati neosnovanom i neopravdanom. Njen cilj je prvenstveno izraz uvjerenja, pretpostavke i percepcije da ju je potrebno donijeti zbog izražene unutrašnje, pravne, političke i međunarodne krize. Dakle, ta mjera je neophodna samo da zaustavi sprovođenje referenduma do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH”, rekao je Dmičić.

SRNA