Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac naglasio je da će Republika Srpska 25. septembra odbraniti dva najsvetija prava – pravo na svoj rođendan i svoje postojanje, kao i pravo srpskog naroda na referendum kao najviši oblik demokratskog izražavanja volje o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa.

“Oba prava su najgrublje napadnuta odlukama Ustavnog suda BiH i djelovanjem Bakira Izetbegovića i inostranih mešetara, koji više od dvije decenije podržavaju bošnjačke političke ciljeve. Referendum predstavlja odbranu tih prava i srpski narod će ih odbraniti 25. septembra, bez obzira na sve pritiske i prijetnje koje dolaze iz Sarajeva”, poručio je Košarac.

On je upozorio na to da je Ustavni sud BiH svojim odlukama o 9. januaru, Danu Republike Srpske, diskvalifikovao i diskreditovao sam sebe jer je, po nalogu Bakira Izetbegovića i nekolicine stranih ambasadora, izašao iz okvira Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Pravo srpskog naroda, kao konstitutivnog naroda, na referendum zapisano je u međunarodnim dokumentima navedenim u preambuli Ustava BiH. Zato odluka Ustavnog suda BiH da zabrani održavanje referenduma u Republici Srpskoj predstavlja svjedočanstvo o skandaloznom uticaju bošnjačkih političara i stranaca na tu pravosudnu instituciju”, naglasio je Košarac.

On je pozvao građane Republike Srpske da 25. septembra izađu na referendum i da slobodno i suvereno izraze svoju volju o 9. januaru, Danu Republike.

“Slobodno izražavanje volje naroda ne predstavlja prijetnju nikome, niti je upereno protiv bilo koga. Taj dan, 25. septembar biće praznik demokratije, a dan kasnije radnici će ići na posao, djeca u školu, a institucije Republike Srpske radiće onako kako narod odluči”, rekao je Košarac.

Košarac nije želio da komentariše izjavu potpredsjednika NDP-a Zdravka Krsmanovića, koji je rekao da “Savez za promjene nije za referendum i pozvao strance da sankcionišu zvaničnike Republike Srpske”.

“To pitanje postavite Draganu Čaviću, koji treba javno i jasno da se ogradi od stavova potpredsjednika njegove partije. To pitanje treba postaviti i Mladenu Bosiću, čije izjave o navodnoj predizbornoj pozadini referenduma predstavljaju sitne i prizemne političke kalkulacije čovjeka koji, izgleda, misli isto što i Krsmanović, ali to ne smije da saopšti narodu i članstvu SDS-a”, rekao je Košarac.

SRNA