Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da neće burno da reaguje na pritiske iz Sarajeva, jer ni na koji način ne želi da dovodi u pitanje Republiku Srpsku. Ponovio je da je poziv za saslušanje zbog održavanja referenduma o Danu Republike, koji je dobio od Tužilaštva BiH, politički motivisan proces.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da će se odazvati na pozive Tužilaštva, ali samo ako će izjavu dati u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj, uz prisustvo bh tužioca. Dodik za Narodne novine kaže da u Sarajevo neće ići, ali ne zbog straha od bh tužilaca, već zbog toga što mu niko ne može garantovati bezbjednost u Federaciji BiH, koja je, upozorava, puna radikalnih islamista.

Nakon dva poziva na saslušanje u Tužilaštvo BiH, predsjednik Srpske Milorad Dodik kategorično odbija da ga u politički motivisanom procesu, u Sarajevu, bilo ko saslušava zbog demokratskog procesa kakav je sprovedeni referendum. Pogotovo ne u pravosudnim institucijama BiH, koje, kako je i ranije upozoravao, nisu legitimne.

“Konstantan je pritisak Suda i Tužilaštva BiH. Tome su doprinijeli i predstavnici Saveza za promjene, koji svoje pozicije koriste za obračun s političkim protivnicima, prije svega SNSD-om. Zbog parčeta vlasti potpuno su se “utopili” u BiH po mjeri islamističkih partija, kakva je SDA. Vode podaničku politiku, jer nisu izbor građana Srpske, nego lidera SDA Bakira Izetbegovića”, kaže predsjednik Srpske.

Da nije bilo Bakira Izetbegovića, koji je pokušao Srpskoj da ospori pravo na Dan Republike, ne bi bilo ni referenduma, kaže Dodik, koji ne isključuje mogućnost novih referenduma u Srpskoj, ako to bude potrebno. Bez takvog izjašnjavanja

“Ako Hrvati i Bošnjaci glasaju za ulazak u NATO, a Srbi se izjasne protiv, neće biti niša od te priče, jer je potreban konsenzus svih naroda. Nećemo dozvoliti da budemo preglasani kao na referendumu o nezavisnosti 1992. godine.”, naglasio je Dodik.

Nije problem ako 18 partija u svojim zemljama zagovara referendum za izlazak iz Evopske unije, ali jeste ako SNSD najavi da će za dvije godine imati prijedlog o pitanjima bitnim za Republiku Srpsku, naglašava Dodik. Ističe – nismo protiv dejtonske BiH, ali jesmo protiv one koja osporava prava Srpske.

“Politika SDA opasna je po Republiku Srpsku i srpski narod. Da je SNSD u vlasti na nivou BiH, Republika Srpska bi bila najvažniji faktor. Ne bi bilo podaničkog odnosa prema Izetbegoviću, čija je stranka uzela SDS u vlast, jer je željela slabije predstavnike. Posredstvom njih može da djeluje i nanosi štetu Srpskoj”, istakao je Dodik.

Ponovio je da je rezultat SNSD-a na lokalnim izborima bolji od očekivanog i da je to ubjedljiva pobjeda naroda u Srpskoj.

Sada je, kaže, upitna legitimnost vlasti na nivou BiH, jer su SDA i SDS izgubile legitimitet. Nisu bili legitimni predstavnici ni kada su formirali vlast, a savršeno je jasno da je njihov kapacitet oslabljen i da ne rade u interesu naroda”, zaključio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, na Prvom radijskom programu javnog servisa Vojvodine, da očekuje da uskoro bude verifikovana izborna pobjeda zajedničkog kandidata srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića.

RTRS