Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da od BiH danas više niko nema koristi, da takvu zemlju želi samo par idealista, te da u budućnosti postoje samo dva scenarija – izgradnja BiH uz poštovanje volje svih građana ili BiH više neće postojati.

“Ili ćemo izgraditi BiH poštujući volju svih građana ili više neće postojati. Kada će se to dogoditi, ja to ne znam”, rekao je Dodik za AFP.

Dodik je dodao da ne želi da se pretvara da podržava neuspjeli koncept nazvan BiH, ali da je ipak spreman da radi na tome da bi se osigurala održivost BiH koja je predviđena Ustavom.

“BiH je danas zajednica koju niko ne želi osim par idealista u Sarajevu koji žele da je sačuvaju, ali niko više od nje nema koristi”, istakao je Dodik i dodao da će BiH nestati ukoliko se ne postigne konsenzus između muslimana, Srba i Hrvata.

Povodom održanog referenduma o Danu Republike Srpske i poziva na saslušanje koje je tim povodom dobio iz Sarajeva, Dodik je rekao da će rado dati izjavu video linkom ili na teritoriji Republike Srpske, ali da neće putovati na lokacije čije nadležnosti smatra nelegalnim.

“Moji putevi ne vode u Sarajevo. Јa sam na meti sarajevskih muslimana i njihove politike. Nemam veze sa Sarajevom i ništa me ne vezuje za njih”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovo ukazao na mogućnost organizovanja referenduma o nezavisnosti Republike Srpske, navodeći da mnogo razmišlja o tome, a da samo ukazivanje na takvu opciju može da bude upotrijebljeno protiv njega na sudu.

“U BiH nemamo pravo da mislimo. Ako mislite, automatski vas smatraju velikim neprijateljem, većim od onih iz `Islamske države` koji ovuda slobodno šetaju”, rekao je predsjednik Republike Srpske, misleći na 330 građana BiH koji su otišli u Siriju da bi se priključili “Islamskoj državi”.

On je, takođe, optužio Zapad da ubrzava proces nestanka BiH nametanjem svoje volje ili slanjem “trećerazrednih ambasadora”.

“Oni dolaze ovdje da vježbaju pred odlazak na drugo mjesto. Ne želim da budem njihovo zamorče”, istakao je predsjednik Republike Srpske.

Izvor: SRNA