Do zastoja u radu OIK-a nije došlo zbog pritiska policije, kako su objavili mediji iz Federacije BiH, nego zbog velike medijske pažnje na koju članovi ove komisije nisu navikli

Piše: Miro PEJIĆ

Brojne novinarske ekipe napustile su Srebrenicu nakon saopštenja Centralne izborne komisije /CIK/ BiH da će se brojanje listića sa pet “spornih” srebreničkih birališta obaviti u Sarajevu.

Nakon šestodnevnog dežurstva i “opsade” zgrade opštine, iz koje su čekali informacije i izborne rezultate, jer se tu nalaze prostorije Opštinske izborne komisije /OIK/, novinari su otišli iz Srebrenice.

Jutros nema kamera, bliceva, mikrofona niti desetina novinara i snimatelja na prilazima opštinskoj zgradi, kao prethodnih dana.

Prema Pravilniku o radu, koji su usvojili članovi srebreničkog OIK-a, samo je predsjednik komisije Nermin Alivuković bio ovlašten da iznosi informacije u javnost o toku izbornog procesa i izbornim rezultatima.

Zbog ogromnog interesovanja javnosti za rezultate izbora u Srebrenici i za mogućnost da srpski kandidat za načelnika opštine pobijedi u ovom mjestu, Alivuković je bio izložen novinarskom “stampedu” i stalnim zahtjevima da daje izjave.

On je posebnu naklonost ispoljavao prema televizijskim ekipama i kamerama.

Pokušavao je da udovolji svim zahtjevima i da odvojeno daje izjave za svaku televizijsku kuću, što mu je oduzimalo mnogo vremena, skretalo pažnju sa posla za koji je zadužen i dekoncentrisalo ga.

Više desetina novinara, kamera, bliceva i mikrofona, te mnoštvo pitanja zbunili su predsjednika OIK-a nenaviklog na toliku medijsku pažnju i njegova nagla “popularnost” dovela je do nepreciznih izjava koje su izazvale pometnju i zastoj u radu Komisije.

To je prije dva dana potvrdila član ove komisije Nada Milosavljević.

Ona je rekla da je Alivukovićeva izjava, od koje se ogradila, a koju su mediji objavili dan nakon izbora, da je kandidat za načelnika opštine Mladen Grujičić dobio 1.003 glasa manje, nego što je objavljeno prethodne večeri – unijela pometnju u rad Komisije i izazvala sumnje javnosti, pa je to dovelo do obustavljanja rada OIK-a.

Do zastoja u radu OIK-a nije došlo zbog pritiska policije, kako su objavili mediji iz Federacije BiH i još neki, koja je obezbjeđivala izborni materijal dežurajući ispred prostorije u kojoj je deponovan, kao i u svim drugim opštinama, i nije se na bilo koji način miješala niti ometala rad OIK-a, već zbog velike medijske pažnje na koju članovi ove komisije nisu navikli.

Brojne domaće i strane novinarske ekipe napustile su Srebrenicu i ona više nije pod njihovom “okupacijom”, pa će se vijesti o izbornom rezultatu za ovu opštinu čekati iz Sarajeva.

Stanje u Srebernici se smiruje i narod se vraća svojim redovnim obavezama nakon nekoliko dana napetosti, koja je u ovom mjestu bila izražena u iščekivanju izbornih rezultata.

SRNA