Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da će novi načelnik Srebrenice Mladen Grujičić sjajno obavljati taj posao, jer je dobar i za Srbe i za Bošnjake i za sve druge koji tamo žive.
Cvijanovićeva je pojasnila da Grujičić nije neko ko će promovisati segregaciju nego neko ko će promovisati integraciju i to je najbolja formula za Srebrenicu, jer je to formula koja funkcioniše svugdje.

Ona je ocijenila da su Grujičićeve izjave pristojne, primjerene, odmjerene, pomirljive, da pokazuju mladog čovjeka koji razumije složenost sredine u kojoj je odlučio da se kandiduje za najvažniju funkciju na opštinskom nivou.

“Naš uspjeh u Srebrenici je višestruk. Prvo, jer su političke partije iz Srpske postigle jedinstvo kandidujući jednog čovjeka – zajedničkog kandidata za tu poziciju i ja želim da im čestitam. Takođe, želim da im čestitam na izboru kandidata koji je u stanju da daje tako primjerene i odmjerene izjave, koji je mlad, ali zna šta treba da govori, koji šalje pomirljive poruke i sigurna sam da će on biti dobar načelnik svima. Ponosni smo i što je jedan broj Bošnjaka glasao za Grujičića”, dodala je premijer Srpske.

Ona je naglasila da Grujičić ne želi praviti razdore u Srebrenici, veće želi da se ova opština pokrene i da je vodi naprijed, želi da sarađuje sa svima, sa kim god bude potrebno da njegova lokalna zajednica ojača i da preboli rane koje je taj mali prostor preživio u prethodnom periodu.

“Imate Bakira Izetbegovića i njegov SDA koji nam sve vrijeme pričaju o nekoj multietničnosti, ravnopravnosti, konstitutivnosti i kako svi treba da budemo dobri jedni prema drugima, da ne budemo diskriminatorski nastrojeni, a upravo su oni najveći promoteri i diskriminacije i segregacije”, rekla je Cvijanovićeva juče za Radio Republike Srpske.

Ona smatra da je nedopustivo reći kako je neprimjereno da načelnik neke opštine bude Srbin, makar to bila i Srebrenica.

“Oni koji pričaju o multietničnosti kao pretpostavku stavljaju da načelnik u Srebrenici uvijek mora da bude Bošnjak, pa čemu onda imamo izbore? To je toliko tužno. Osporavati nekog ko je dobio toliki broj glasova, na način kako su to radili Izetbegović i dosadašnji načelnik Ćamil Duraković je dodatna tragična dimenzija na sve ono što je taj prostor već preživio”, ocijenila je Cvijanovićeva.

SRNA